Onderzoek ECHA
Dit blijkt uit recent aanvullend onderzoek door het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA). De onderzoekers keken in opdracht van de Europese Commissie naar het verband tussen kanker en het sporten op kunstgraskorrels.

Zembla

Aanleiding was een uitzending van Zembla
, waarin zou blijken dat het spelen op grasvelden met rubberkorrels gevaarlijk is voor de gezondheid. Het onderzoek van ECHA heeft aangetoond dat dit niet klopt. De kans op kanker is erg klein vanwege de lage concentratie polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Volgens het onderzoek kan er alleen bij rubberkorrels in indoorkunstgrasvelden een stofje vrijkomen dat tot irritatie aan ogen en huid kan leiden.

Het instituut heeft wel aanbevolen dat de Europese regelgeving moet worden aangescherpt om te zorgen dat er alleen kunstgras met lage concentraties PAK’s of andere gevaarlijke stoffen wordt geproduceerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding