De winkels blijven leeg, online winkelen is onmogelijk, bussen kunnen niet meer rijden en ook de politie, brandweer en ambulance moeten in de garage blijven.

Dat beeld schetst de Britse autokoepel Society of Motor Manufacturers and Traders naar aanleiding van de Commercial Vehicle Show in Birmingham. De SMMT vindt dat de politiek diesel ‘demoniseert’ ofwel aftekent als de duivel. "Het risico dreigt dat diesel wordt gezien als makkelijke geldmachine waar je wel steeds meer heffingen en andere toeslagen op kunt gooien." Dat is volgens de SMMT vooral een bedreiging voor de tienduizenden loodgieters, bouwvakkers, pakjesrijders en andere zelfstandigen die afhankelijk zijn van hun bestelwagen. In Groot-Brittannië rijdt 98 procent van de 4,7 miljoen bestelwagens, ook wel aangeduid als ‘white vans’, op diesel.