Op die manier hoopt Groot-Brittannië na Brexit een wereldleider bij die nieuwe technologieën te worden. Volgens Londen kan het nieuwe rijden en alles wat daar omheen speelt tegen 2035 zeker 30 miljard euro voor de economie opbrengen.

Het draait Londen niet alleen om geld, ook de regelgeving en infrastructuur zal worden aangepast en gemoderniseerd. Zo komen er uniforme regels en standaarden voor laadpunten zodat die te gebruiken zijn door elektrische modellen van alle merken. Verder wordt het voor benzinestations en ‘service-stations’ langs de snelweg verplicht dergelijke laadpunten te installeren. De regering steekt verder een kleine kwart miljard euro in onderzoek naar het aanpassen van de wegen en infrastructuur om autonoom rijden mogelijk te maken. In een aantal grote Britse steden lopen al pilotprojecten met zelfrijdende auto’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding