Op veel kortere termijn, waarschijnlijk al in 2020, wordt het gebruik van een reeks dieselauto’s in zeker 17 grote steden in Groot-Brittannië aan banden gelegd.
Daarbij gaat het echter niet om het hele centrum van een stad maar alleen om bepaalde hoofdwegen waar de luchtvervuiling te hoog is. Dat is onder meer het geval in Londen, Birmingham, Leeds, Manchester, Newcastle en Sheffield. De regering kijkt nog of er ook een sloopregeling voor oudere dieselauto’s ingesteld zal worden. De Britse regering wil voorzichtig opereren om te voorkomen dat tienduizenden bezitters van een dieselauto een schadeclaim gaan indienen omdat een vorige regering de verkoop van diesels juist heeft gestimuleerd. "De bezitters van dieselauto’s valt niets te verwijten en daarom moeten we ze misschien een sloopsubsidie aanbieden als we die auto’s aan banden gaan leggen," zegt minister Michael Gove van milieu.