De actie heeft de hele maand juni geduurd. Er werkten 43 landen samen om industrieel afval, bouwafval, sloopafval en huishoudelijk en medisch afval te onderscheppen. In totaal ging het om 141 vrachten met in totaal veertien duizend ton afval en nog eens 85 locaties waar bij elkaar opgeteld een miljoen ton was gedumpt.

Het grootste deel van het illegale afval bestond uit metaal en elektronica-afval, dat kan worden teruggeleid naar de auto-industrie. In Nederland onderschepte Interpol tien duizend ton afval, dat vermoedelijk bedoeld was voor transport naar West-Afrika, Azië en het Caribisch gebied.

Afvalcriminaliteit is een wereldwijd probleem. In het jaar 2010 werd volgens Interpol 12,7 miljoen ton plastics, dat is bijna vijf procent van al het plastic afval in de wereld, illegaal in de oceanen gedumpt. Van de 42 miljoen ton e-waste die in de wereld vrijkwam, werd slechts tien tot veertig procent afgevoerd en verwerkt via de legale kanalen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding