Onder normale rij-omstandigheden ligt de uitstoot van stikstofoxide bij Euro 6 dieselauto’s gemiddeld zeven keer hoger dan wat sinds 1 september is toegestaan, stelt de International Council on Clean Transportation, een onderzoeksinstelling op het gebied van de milieukanten van het transport.

De organisatie testte 15 auto’s gedurende meer dan 140 uur en 6.400 kilometers rijden. Daarmee is het onderzoek volgens de ICCT het grootste dat tot nu toe is uitgevoerd naar Euro 6 dieselauto’s. De ICCT constateert daarbij wel dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende modellen. "Er bestaan dus wel technologieën voor schone diesels maar die worden niet consistent toegepast door de verschillende autofabrikanten," zegt hoofd onderzoek dr Vicente Franco. Tot nu toe worden de emissies tijdens het rijden op de weg nog niet meegenomen bij de officiële modeltesten maar de Europese Commissie probeert wel dat nog dit jaar in te voeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding