Volkswagen liet dieselgassen testen op apen

Bij testen voor Volkswagen zijn in de Verenigde Staten apen uren lang blootgesteld aan uitlaatgassen om aan te tonen dat de schadelijke uitstoot van dieselmotoren was verminderd.

VW heeft inmiddels zijn excuus aangeboden voor het onderzoek door een organisatie, de European Research Group on Environment and Health, die mede werd gefinancierd door BMW en Daimler. "We nemen nadrukkelijk afstand van alle vormen van wreedheid tegen dieren. Testen op dieren komt niet overeen met onze ethische standaarden. We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag", zegt de autofabrikant. BMW zegt op haar beurt dat het op geen enkele manier bij het onderzoek betrokken was terwijl Daimler het onderzoek scherp veroordeeld.

De testen op tien apen zijn onthuld door de New York Times nadat de feiten aan het licht waren gekomen tijdens een Amerikaanse rechtszaak wegens sjoemelsoftware. Het onderzoek is in 2014 uitgevoerd in het Lovelace Respiratory Research Institute in de Texaanse stad Albuquerque. De apen zaten in een luchtdicht afgesloten kamer waar ze de uitlaatgassen moesten inademen van een draaiende VW Beetle met dieselmotor die uitgerust was met sjoemelsoftware. Doel was vooral om tegenbewijzen te bieden tegen de stelling van de World Health Organisation dat dieselgassen kankerverwekkend kunnen zijn.

De berichten hebben tot veel verontwaardiging geleid, onder andere bij de Duitse deelstaat Nedersaksen die grootaandeelhouder van VW is: "Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgassen laten inademen om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot is afgenomen, is afschuwelijk en absurd", aldus minister-president Stephan Weil. De onderzoeksorganisatie is overigens vorig jaar opgeheven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Ter compensatie de directieleden VW een paar uur opsluiten in een
Kleine kamer dan ook effe de uitlaatgassen testen of het schadelijk is.

Geplaatst door: John Carr op
Volkswagen liet dieselgassen testen op apen - Automobielmanagement.nl

Volkswagen liet dieselgassen testen op apen

Bij testen voor Volkswagen zijn in de Verenigde Staten apen uren lang blootgesteld aan uitlaatgassen om aan te tonen dat de schadelijke uitstoot van dieselmotoren was verminderd.

VW heeft inmiddels zijn excuus aangeboden voor het onderzoek door een organisatie, de European Research Group on Environment and Health, die mede werd gefinancierd door BMW en Daimler. "We nemen nadrukkelijk afstand van alle vormen van wreedheid tegen dieren. Testen op dieren komt niet overeen met onze ethische standaarden. We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag", zegt de autofabrikant. BMW zegt op haar beurt dat het op geen enkele manier bij het onderzoek betrokken was terwijl Daimler het onderzoek scherp veroordeeld.

De testen op tien apen zijn onthuld door de New York Times nadat de feiten aan het licht waren gekomen tijdens een Amerikaanse rechtszaak wegens sjoemelsoftware. Het onderzoek is in 2014 uitgevoerd in het Lovelace Respiratory Research Institute in de Texaanse stad Albuquerque. De apen zaten in een luchtdicht afgesloten kamer waar ze de uitlaatgassen moesten inademen van een draaiende VW Beetle met dieselmotor die uitgerust was met sjoemelsoftware. Doel was vooral om tegenbewijzen te bieden tegen de stelling van de World Health Organisation dat dieselgassen kankerverwekkend kunnen zijn.

De berichten hebben tot veel verontwaardiging geleid, onder andere bij de Duitse deelstaat Nedersaksen die grootaandeelhouder van VW is: "Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgassen laten inademen om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot is afgenomen, is afschuwelijk en absurd", aldus minister-president Stephan Weil. De onderzoeksorganisatie is overigens vorig jaar opgeheven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Ter compensatie de directieleden VW een paar uur opsluiten in een
Kleine kamer dan ook effe de uitlaatgassen testen of het schadelijk is.

Geplaatst door: John Carr op