Productie batterijen voor EV’s slecht voor ’t milieu

De productie van batterijen voor elektrische auto’s is lang niet zo milieuvriendelijk als vaak wordt aangenomen. Wie bijvoorbeeld een Tesla Model S aanschaft, zal er zeker acht jaar mee moeten blijven rijden voordat die auto ‘milieu-neutraal’ is geworden.

Dat blijkt uit een studie van het Zweedse ministerie voor milieu. Bij de fabricage van de batterijen ontstaat per kW/uur tussen de 150 tot 200 kilo CO2-equivalent. Omgeslagen op alle batterijen die een Tesla Model S telt, komt dat op rond de 17,5 ton CO2. "Dat is erg veel want de jaarlijkse uitstoot per hoofd van de bevolking komt rond de 10 ton," aldus het onderzoek. Omgerekend komt het ministerie tot de conclusie dat je met een auto met een verbrandingsmotor acht jaar kunt rondrijden voordat het milieu net zo sterk belast is als bij de batterij-productie van één Tesla Model S. Wel geven de onderzoekers toe dat dat bij een kleinere elektrische auto als de Nissan Leaf terugloopt naar drie jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Ik lees het heel anders… Vanaf 8 jaar sowieso al een lager CO2 uitstoot! Nu al en straks als er een ander systeem van energie opslag is en wanneer ze rekening houden met het recyclen van de oude accu’s? Wanneer met zonnepanelen je energie opwekt? Voordeel met afval en kosten door beperkte materialen gebruik van onderhoud? Beperkte remslijtage en fijnstof die dat weer afgeeft.

Geplaatst door: Harm op
Productie batterijen voor EV’s slecht voor ’t milieu - Automobielmanagement.nl

Productie batterijen voor EV’s slecht voor ’t milieu

De productie van batterijen voor elektrische auto’s is lang niet zo milieuvriendelijk als vaak wordt aangenomen. Wie bijvoorbeeld een Tesla Model S aanschaft, zal er zeker acht jaar mee moeten blijven rijden voordat die auto ‘milieu-neutraal’ is geworden.

Dat blijkt uit een studie van het Zweedse ministerie voor milieu. Bij de fabricage van de batterijen ontstaat per kW/uur tussen de 150 tot 200 kilo CO2-equivalent. Omgeslagen op alle batterijen die een Tesla Model S telt, komt dat op rond de 17,5 ton CO2. "Dat is erg veel want de jaarlijkse uitstoot per hoofd van de bevolking komt rond de 10 ton," aldus het onderzoek. Omgerekend komt het ministerie tot de conclusie dat je met een auto met een verbrandingsmotor acht jaar kunt rondrijden voordat het milieu net zo sterk belast is als bij de batterij-productie van één Tesla Model S. Wel geven de onderzoekers toe dat dat bij een kleinere elektrische auto als de Nissan Leaf terugloopt naar drie jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Ik lees het heel anders… Vanaf 8 jaar sowieso al een lager CO2 uitstoot! Nu al en straks als er een ander systeem van energie opslag is en wanneer ze rekening houden met het recyclen van de oude accu’s? Wanneer met zonnepanelen je energie opwekt? Voordeel met afval en kosten door beperkte materialen gebruik van onderhoud? Beperkte remslijtage en fijnstof die dat weer afgeeft.

Geplaatst door: Harm op