Vorig jaar was nog 15 procent van alle door Toyota in Europa verkochte auto’s een diesel. Dat percentage is de laatste jaren wel gestaag gedaald want in 2012 was het nog 30 procent. "We gaan geen nieuwe dieseltechnologie voor personenauto’s meer ontwikkelen maar blijven ons concentreren op hybride voertuigen," licht Van Zyl toe.

Autonoom rijden

Toyota gaat verder met twee Japanse partners, Dense en Seiki, een aparte onderneming oprichten voor de verdere ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s. De drie bedrijven steken daar ook samen omgerekend 2,3 miljard euro in. Toyota Research Institute-Advanced Development krijgt in eerste instantie 300 technici en andere medewerkers maar moet snel doorgroeien naar zo’n 1.000 man. De drie ondernemingen gaan autonoom rijden eerst testen onder laboratoriumomstandigheden maar willen zo snel mogelijk met zelfrijdende voertuigen de openbare weg op. Toyota zelf heeft al eerder gezegd dat het in 2020 auto’s wil verkopen die in ieder geval op de snelweg autonoom kunnen rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding