Elektrische auto nu rechtstreeks te laden met zonne-energie

Als je een elektrische auto wil opladen met zonnepanelen, wordt het stroomnet gebruikt als tussenstap. Dat betekent dat de stroom eerst moet worden omgezet van DC naar AC, en dan weer terug. Dit gebeurt bovendien met twee omvormers: één voor het voertuig en één voor de zonnepanelen. Gautham Ram Chandra Mouli van de TU Delft ontwikkelde een systeem waarmee elektrische auto’s rechtstreeks zijn op te laden. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp.

"Het ligt voor de hand om één omvormer te gebruiken, die het voertuig vanaf de panelen via een DC-link kan opladen en tevens een verbinding met het AC-stroomnet heeft. Ik heb daarom een 10kW-omvormer met een interne DC-link en drie terminals ontworpen, die het voertuig zowel vanuit de zonnepanelen als uit het stroomnet kan laden.

"De omvormer is toegepast in een PV-laadstation, inclusief slimme laadalgoritmen. Het laden van het voertuig met zonne-energie resulteerde in een zero-CO2-emissie, lagere brandstofkosten, belastingvoordeel en minder afhankelijkheid van de PV-terugleververgoeding."

Uitbreiden

Het systeem is in principe uit te breiden door meerdere laders en zonnepanelen te koppelen. Bedrijventerreinen en woonwijken zouden hiermee in de toekomst op een nieuwe manier van stroom kunnen worden voorzien, voor een deel los van het stroomnet.

Het bedrijf Power Research Electronics (PRE) heeft inmiddels een aantal snelladers van dit type geproduceerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Elektrische auto nu rechtstreeks te laden met zonne-energie - Automobielmanagement.nl

Elektrische auto nu rechtstreeks te laden met zonne-energie

Als je een elektrische auto wil opladen met zonnepanelen, wordt het stroomnet gebruikt als tussenstap. Dat betekent dat de stroom eerst moet worden omgezet van DC naar AC, en dan weer terug. Dit gebeurt bovendien met twee omvormers: één voor het voertuig en één voor de zonnepanelen. Gautham Ram Chandra Mouli van de TU Delft ontwikkelde een systeem waarmee elektrische auto’s rechtstreeks zijn op te laden. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp.

"Het ligt voor de hand om één omvormer te gebruiken, die het voertuig vanaf de panelen via een DC-link kan opladen en tevens een verbinding met het AC-stroomnet heeft. Ik heb daarom een 10kW-omvormer met een interne DC-link en drie terminals ontworpen, die het voertuig zowel vanuit de zonnepanelen als uit het stroomnet kan laden.

"De omvormer is toegepast in een PV-laadstation, inclusief slimme laadalgoritmen. Het laden van het voertuig met zonne-energie resulteerde in een zero-CO2-emissie, lagere brandstofkosten, belastingvoordeel en minder afhankelijkheid van de PV-terugleververgoeding."

Uitbreiden

Het systeem is in principe uit te breiden door meerdere laders en zonnepanelen te koppelen. Bedrijventerreinen en woonwijken zouden hiermee in de toekomst op een nieuwe manier van stroom kunnen worden voorzien, voor een deel los van het stroomnet.

Het bedrijf Power Research Electronics (PRE) heeft inmiddels een aantal snelladers van dit type geproduceerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding