Het is wettelijk verboden om roetfilters te verwijderen uit moderne dieselauto’s. Zonder filter stoten deze wagens tot wel 50 keer meer roet en fijnstof uit. De autoverhuurder ontkent en stelt dat de roetfilters zijn gestolen. Een ongeloofwaardig verhaal, want uit een steekproef met 9 bestelwagens (van 6 verschillende Bo-rent vestigingen) bleek dat bij 7 exemplaren geen roetfilter aanwezig was. Dat zou betekenen dat het diefstalrisico in Nederland bijna 80 procent is. Dat is in tegenspraak met alle officiële statistieken.

Bovendien is Bo-rent onverminderd in overtreding. Als van iemand zijn auto de buitenspiegel wordt gestolen en de bestuurder wordt aangehouden, dan komt die er ook niet mee weg door te zeggen "hij is gestolen". Auto’s dienen aan de wettelijke eisen te voldoen en daar hoort bij dieselauto’s een roetfilter bij. Dat Bo-rent de samenleving en het milieu een loer draait, is sowieso al schandalig, maar het bedrijf verspeelt elke vorm van krediet door glashard te liegen en de wet te overtreden. Longarts Hans in ’t Veen maakt zich grote zorgen: "Iemand die willens en wetens een roetfilter verwijdert bij een dieselauto stelt de omgeving bloot aan sterke verhoging van luchtverontreiniging; 20 tot 50 keer meer. Luchtverontreiniging leidt tot 12.000 voortijdige overlijdensgevallen op jaarbasis".

Een garagebedrijf bevestigd dat het heeft geholpen bij het verwijderen van de roetfilters bij auto’s van Bo-rent. Het gaat om het hele wagenpark aan Sprinters. De roetfilter werd vervangen door een op maat gemaakte uitlaatpijp. Het garagebedrijf paste vervolgens de software van honderden auto’s van Bo-rent aan zodat er geen foutmelding in het instrumentarium zou verschijnen. Een andere bron laat weten dat Bo-rent inmiddels 750 roetfilters heeft liggen. Die worden nu via een tussenpersoon te koop aangeboden. Het autoverhuurbedrijf probeert zo een extra slaatje te slaan uit haar malversaties.
Bo-rent adverteert met de slogan: "Het bedrijf toont respect en is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid voor medewerkers, de omgeving en het milieu". Dat is dus een flagrante leugen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was in augustus 2017 al op de hoogte van de situatie bij Bo-rent, maar greep niet in. Het beleid is blijkbaar om geen gerichte acties te doen richting één specifiek bedrijf. Geen wonder dat de burger op deze manier het vertrouwen in de overheid verliest. Als personen een overtreding begaan, dan lopen zij kans beboet te worden en wordt er niet weggekeken met het argument "wij doen geen gerichte acties richting één specifiek persoon".

GroenLinks kamerlid Liesbeth van Tongeren noemt de praktijken bij Bo-rent "schandalig" en wil opheldering van de minister en van de staatssecretaris: "Dat je een serieuze melding krijgt en er niks mee doet, dat kan natuurlijk niet. Ze moeten controleren en misschien moet het Openbaar Ministerie er aan te pas komen. Bo-rent is in overtreding als zij voertuigen zonder roetfilter de weg op laten". Zij hoopt dat er snel gehandhaafd gaat worden. Bron: Autointernationaal

In een reactie op de uitzending van EenVandaag zegt directeur en eigenaar Andries Borgeld ‘zich te schamen’.