Dat gesjoemel met officiële opgaven heeft zich voorgedaan met 19 modellen die verkocht worden in Japan. Nissan moest al eerder haar Japanse fabrieken een tijd stil leggen nadat was ontdekt dat de eindcontrole van nieuwe auto’s werd uitgevoerd door medewerkers die daar niet bevoegd voor waren. Dat leidde er ook toe dat 1,2 miljoen auto’s teruggeroepen moesten worden, wat een flinke deuk in de winst van Nissan veroorzaakte.

Het nieuwe gesjoemel werd ontdekt tijdens zogenaamde ‘compliance checks’ die het Japanse autobedrijf juist na het eerdere schandaal had ingevoerd. "Er is nu een volledig en alles omvattend onderzoek van de feiten aan de gang, inclusief de oorzaken en achtergrond van het wangedrag," aldus Nissan. Het autobedrijf wijst er wel op dat de veiligheid van de auto’s niet in het gedrang is gekomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding