‘VW-baas wist al acht jaar over sjoemelen’

De latere CEO van Volkswagen chef Martin Winterkorn is al in 2007 aanwezig geweest bij een vergadering waarop werd besproken hoe je met dieselmotoren zou kunnen sjoemelen om aan de Amerikaanse stikstofeisen te voldoen. Dat is acht jaar voordat het dieselschandaal in september 2015 naar buiten kwam.

Dat meldt Der Spiegel op grond van getuigenverklaringen in het Duitse politiedossier over dieselgate. Ook andere hoge managers van VW waren bij de vergadering in november 2007 aanwezig, stelt het blad. Twee ingenieurs van VW gaven daarbij een presentatie over mogelijke technische oplossingen om de emissie van dieselmotoren zo te ‘regelen’ dat die binnen de in de VS geldende eisen zouden blijven.

Winterkorn’s advocaat Felix D?rr ontkent de berichten in alle toonaarden: "Mijnheer Winterkorn sluit uit dat bij een bijeenkomst in 2009 in zijn tegenwoordigheid iets voorgesteld zou zijn dat op mogelijk manipuleren van de uitlaatgas-waarden door de toepassing van software zou hebben geduid." De Volkswagen Groep zelf blijft bij de stelling dat het pas op 18 september 2015 op de hoogte kwam van het sjoemelen toen de Amerikaanse autoriteiten de informatie daarover voor het eerst naar buiten brachten. Winterkorn zelf trad vijf dagen later af als CEO.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

‘VW-baas wist al acht jaar over sjoemelen’ - Automobielmanagement.nl

‘VW-baas wist al acht jaar over sjoemelen’

De latere CEO van Volkswagen chef Martin Winterkorn is al in 2007 aanwezig geweest bij een vergadering waarop werd besproken hoe je met dieselmotoren zou kunnen sjoemelen om aan de Amerikaanse stikstofeisen te voldoen. Dat is acht jaar voordat het dieselschandaal in september 2015 naar buiten kwam.

Dat meldt Der Spiegel op grond van getuigenverklaringen in het Duitse politiedossier over dieselgate. Ook andere hoge managers van VW waren bij de vergadering in november 2007 aanwezig, stelt het blad. Twee ingenieurs van VW gaven daarbij een presentatie over mogelijke technische oplossingen om de emissie van dieselmotoren zo te ‘regelen’ dat die binnen de in de VS geldende eisen zouden blijven.

Winterkorn’s advocaat Felix D?rr ontkent de berichten in alle toonaarden: "Mijnheer Winterkorn sluit uit dat bij een bijeenkomst in 2009 in zijn tegenwoordigheid iets voorgesteld zou zijn dat op mogelijk manipuleren van de uitlaatgas-waarden door de toepassing van software zou hebben geduid." De Volkswagen Groep zelf blijft bij de stelling dat het pas op 18 september 2015 op de hoogte kwam van het sjoemelen toen de Amerikaanse autoriteiten de informatie daarover voor het eerst naar buiten brachten. Winterkorn zelf trad vijf dagen later af als CEO.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding