Mercedes-Benz opent de orderboeken van de S 560 e. Hij is per direct te bestellen voor 120.005 euro. De eerste leveringen starten in januari 2019.

De nieuwe Mercedes-Benz S 560 e is voorzien van een V6-benzinemotor met 270 kW (367 pk) en een elektromotor met 90 kW. Het systeemvermogen komt uit op 350 kW, gelijk aan 476 pk. Schakelen gebeurt met een 9G-Tronic-automaat.

De S 560 e heeft een kleiner lithium-ion-accu dan voorheen, maar kan desondanks wel 50 procent meer energie opslaan. Volgens Mercedes-Benz bedraagt de elektrische actieradius 50 km. De capaciteit van de accucellen is nu 37 Ah (voorheen 22 Ah), mede dankzij de toepassing van lithium-nikkel-mangaan-kobalt (Li NMC) in de cellen. Het is voor het eerst dat de accu afkomstig is van Deutsche Accumotive, een dochterbedrijf van Daimler.

Dankzij een watergekoelde 7,4 kW-boordlader kan de accu van de S 560 e in ongeveer 1,5 uur van 10 naar 100 procent ‘state of charge’ (SoC) worden opgeladen. Mercedes-Benz heeft daarvoor een nieuwe generatie wallboxen ontworpen. Als de S 560 e wordt aangesloten op een gewoon stopcontact duurt het laden 5 uur.  

Productie Tesla Model 3 op stoom

Tesla komt de laatste tijd niet heel positief in het nieuws. Gelukkig kent het bedrijf ook lichtpuntjes. Het blijkt bijvoorbeeld dat de productie van de Tesla Model 3 nu echt goed op gang komt.
Tesla bouwt de Model 3 sinds het vierde kwartaal van 2017. Tesla produceerde toen ongeveer enkele duizenden exemplaren van de Model 3 op een totaal productieaantal van ongeveer 25.000 auto’s, dus inclusief Model X en Model S. In het eerste kwartaal van 2018 produceerde Tesla zo’n 35.000 auto’s, waarvan een kleine 10.000 Model 3’s.

Toen heel veel Model 3’s

In het tweede kwartaal van 2018 heeft Tesla grote stappen gezet. Tesla bouwde in totaal 53.339 auto’s, waarvan meer dan de helft een Model 3-badge had. De absolute klapper viel in het derde kwartaal van dit jaar. Tesla wist in die drie maanden 80.142 auto’s te bouwen waarvan meer dan 50.000 exemplaren van de Model 3. Kijk, now we’re talking. In het vierde kwartaal van 2018 hoopt Tesla de productie nog verder te kunnen opvoeren.

De levering van de Tesla Model 3 in Nederland start naar verwachting medio 2019. De vanafprijs van Tesla’s kleinste sedan is nog niet altijd niet bekend. Reken op ongeveer 45.000 tot 50.000 euro.
Tesla moet in de tussentijd ook voor een andere bestuursvoorzitter zorgen, omdat Elon Musk die functie niet langer mag uitvoeren. James Murdoch – nu nog CEO van mediaconglomeraat 21st Century Fox – wordt genoemd als nieuwe voorzitter van Tesla. Officieel heeft Tesla dat nog niet bevestigd. We gaan het zien. 

Publiek waterstofstation in België geopend

Het Belgische Colruyt Group heeft een publiek waterstofstation in Halle geopend en investeert daarnaast nog eens 35 miljoen euro in waterstof en vier andere stations. Daarmee is België goed op stoom met het openen van waterstofstankstations.

Het waterstofstation in het Belgische Halle – gelegen onder Brussel – is bijzonder, want het is het eerste tankstation waar waterstof wordt aangeboden in een multifuel tankstation, naast benzine, diesel en CNG. Ook uniek: de waterstof wordt ter plaatse geproduceerd uit groene energie van een windmolen.
Het waterstofstation past binnen het project ‘Waterstofregio 2.0′, zo meldt opwegmetwaterstof.nl, en wordt mede gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, een samenwerkingsverband waarbij overheden en bedrijven in België en Zuid-Nederland betrokken zijn.

Colruyt Group heeft de overtuiging dat waterstof een belangrijke rol kan spelen in de verdere verduurzaming van mobiliteit en energievoorzieningen. "Dit eerste publieke station voor waterstof is dus zeker geen alleenstaand verhaal", vertelt Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group. "De komende vijf jaar willen we met Colruyt Group nog 35 miljoen euro extra investeren in de waterstofeconomie, onder meer voor vier nieuwe waterstofstations."

Bron: ZERauto