De maatregel, die ook geldt voor Euro 5 auto’s, moet uiterlijk half volgend jaar ingevoerd zijn, heeft het Hof van de Duitse hoofdstad verordonneerd. Daarnaast moet voor een gebied met een straal van 15 kilometer rond het centrum onderzocht worden of ook daar dieselverboden noodzakelijk zouden zijn. Voor eind maart moet er bovendien een plan liggen voor verscherpte maatregelen voor verbetering van de luchtkwaliteit.

Doel van de maatregelen is om de concentraties aan stikstofdioxide, die momenteel te hoog zijn, weer onder de grenswaarde te krijgen. De rechtszaak was aangespannen door de milieubeweging Deutsche Umwelthilfte die ook in andere steden waaronder Hamburg dieselverboden heeft weten af te dwingen. De verkeerswethouder van Berlijn is desalniettemin tevreden omdat de milieu-organisatie een dieselverbod voor het grootste deel van de binnenstad wilde terwijl de rechter dat tot een elftal straten of gedeelten daarvan heeft beperkt.