De website en zijn smartphone gehackt, dreigtelefoontjes en andere vreemde verschijnselen.Die teisteren, naar eigen zeggen, directeur Jürgen Resch van de Duitse milieubeweging Umwelthilfe sinds die begonnen is met haar strijd tegen de dieselauto’s. “Ik beleef dingen die ik in 35 jaar beroepsleven niet eerder heb meegemaakt en waarvan ik ook niet vermoedde dat ze konden gebeuren,” zegt Resch in een interview met Die Zeit.

Umwelthilfe is de organisatie achter de rechtszaken waarmee rijverboden voor dieselwagens zijn of worden afgedwongen in een reeks Duitse steden. Bovendien laat de bond ook zelf dieselauto’s testen om te kijken of er misschien mee gesjoemeld is of dat ze anderszins niet aan de voorschriften voldoen. Dat alles heeft kennelijk kwaad bloed gezet onder dieselrijders, vermoedt de milieu-baas. Hij stelt dat de site van Umwelthilfe is gehackt waarna er valse informatie op is gezet. Ook is met zijn eigen mobiel zodanig gerommeld dat telefoontjes worden doorgeleid naar iemand anders die zich als Resch presenteert. “Mijn smartphone heeft een eigen leven ontwikkeld,” zegt de échte Resch in Welt. Hij heeft eerder een officiële klacht ingediend bij justitie in Baden-Württemberg, afdeling cybercriminaliteit, maar die heeft geen bewijzen of daders kunnen vinden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding