FCA heeft een probleem ontdekt tijdens normale testen van de uitlaatgassen en dat vervolgens zelf aan de autoriteiten gemeld.

Volgens FCA is er verder geen sprake van boetes. De terugroepactie is gemeld door de milieudienst Environmental Protection Agency, de organisatie die ook verantwoordelijk is geweest voor het vervolgen van Volkswagen wegens dieselgate. “We zullen de klanten die met deze terugroep te maken krijgen assisteren om te blijven garanderen dat autofabrikanten zich houden aan onze wetten die zijn opgesteld om de volksgezondheid en het milieu te beschermen,” aldus de nieuwe directeur Andrew Wheeler.

De EPA gaat tegelijk wel door met haar onderzoek naar ‘non-compliant’ modellen van FCA. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er nog meer auto’s teruggeroepen moeten worden. Volgens FCA gaat het om een routine-actie en is er verder niet veel aan de hand. ‘’We hebben begrepen dat de aankondiging van de EPA een nieuw beleid is voor het aankondigen van routine terugroepacties om milieuredenen. De problemen hebben verder geen gevolgen voor de veiligheid,’’ zegt FCA. Een onderzoek van de Amerikaanse justitie naar eventueel gesjoemel bij FCA loopt al sinds 2017 maar heeft tot nu toe nog niet tot een vervolging geleid.