De organisatie is ook dit jaar weer erg blij met de nominaties voor de award meldt Harry Filon van de stichting Duurzaam | Repareren. “Het is ieder jaar weer spannend welke inzendingen er binnenkomen. De award blijkt prestigieus. Want ook dit jaar hebben we weer een indrukwekkende line-up van genomineerden, allemaal pareltjes van duurzaamheid in de automotive.”

Tussen de genomineerden van dit jaar bevinden zich MKB-bedrijven en multinationals. Dat is volgens de organisatie mede de charme van de award. Het laat zien dat alle partijen, groot en klein, kunnen en moeten bijdragen aan verduurzaming.

De genomineerden zijn in willekeurige volgorde:

Autoschade De Wilde Twello BV
Dit bedrijf heeft haar nieuwe locatie volledig duurzaam ingericht. De focus lag hierbij niet alleen op de energievoorziening. Het bedrijf is ook zodanig ingericht dat verspilling, bijvoorbeeld van verf, nagenoeg naar nul wordt teruggebracht. Ook koos men voor materialen die een levenslang meegaan.

ABS Westland met BASF
Het gasloze autoschadeherstelbedrijf ABS Westland heeft de bedrijfsvoering duurzaam ingericht en doet dit in combinatie met het gebruik van de Eco-Balance laklijn van BASF. Met een nieuwe methode kan BASF al bij de vervaardiging van basisproducten een deel van de fossiele grondstoffen in het productienetwerk vervangen door hernieuwbare grondstoffen.

Nno-coatings
Dit bedrijf levert een glasversterker die op de voorruit kan worden aangebracht. Door de coating ontstaat er minder schade aan de voorruit: minder ‘pitten’ en minder scheuren waardoor er minder reparatie of vervanging nodig is. Dit kan op jaarbasis vele tienduizenden autoruiten schelen.

Michelin
De bandenproducent is genomineerd voor haar Long Lasting Performance strategie. Michelin ontwikkelt banden met een lage ecologische footprint, een verminderde rolweerstand en veilige prestaties tot de wettelijk minimale profieldiepte van 1,6 mm. In de praktijk worden banden vaak al bij 3 mm vervangen. Michelin wil die vroegtijdige demontage en vervanging terugdringen

Förch Nederland BV
Deze leverancier van werkplaatsbenodigdheden is genomineerd voor de inductieverwarmer die het bedrijf heeft geïntroduceerd. Dit apparaat wordt onder andere gebruikt voor het verwarmen van onderdelen die vastzitten, zoals fuseekogels en lagers. De inductieverwarmer vervangt gasbranders, waardoor de CO₂- en NOx- uitstoot naar nul wordt gebracht.

Vakgarage van der Klij
Het bedrijfspand is onlangs compleet nieuw gebouwd en is volledig duurzaam. Ook is het geschikt gemaakt voor een bedrijfsvoering die gericht is op de toekomst zoals het servicen, repareren en verkopen van elektrische voertuigen.

De genomineerden worden via een promotievideo getoond op de website van de stichting Duurzaam | Repareren. Via de website kunnen bezoekers ook hun stem uitbrengen op hun favoriet.

Deze stemmen worden meegenomen in de totaaltelling. Op 20 juni, tijdens het jaarlijkse event van de stichting, pitchen de genomineerden nog een keer. Daarna wordt de winnaar bekend gemaakt.

Bezoek de website en breng uw stem uit op uw winnaar van de Dave Bebelaar Award 2019.