Het platform Stop Invasieve Exoten had verzocht om de informatie, om daarmee te kunnen traceren waar de muggen precies gevonden zijn. Het platform wil achterhalen of een bandenbedrijf in Veenendaal de bron is. In Veenendaal werden een paar jaar geleden 56 tijgermuggen, die ziektes als knokkelkoorts of zika kunnen overbrengen, gevonden.

Met deze uitspraak van de Raad van State wordt een streep gehaald door het vonnis van de rechtbank Amsterdam van vorig jaar. De rechter oordeelde toen dat het openbaar maken van de informatie de persoonlijke levenssfeer zou aantasten van de bewoners waar de muggen zijn gevonden.

De NVWA laat weten de uitspraak van de raad te respecteren. “We gaan nu goed kijken wat er precies openbaar gemaakt moet worden, maar we zullen de documenten publiceren”, aldus een woordvoerster. Wanneer dit gebeurt, kon ze nog niet zeggen. De NVWA zegt ook te gaan kijken wat voor gevolgen de uitspraak voor de werkwijze van de toezichthouder heeft, onder meer omdat het om privacygevoelige informatie gaat die openbaar gemaakt moet worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding