Trump beoogt de eisen van Obama terug te schroeven en zo autofabrikanten meer ruimte te geven. “Ik denk dat Henry Ford erg teleurgesteld zou zijn als hij merkt dat zijn hedendaagse afstammelingen een auto willen bouwen die duurder en minder veilig is omdat de bazen de Californische eisen niet willen bestrijden,’’ aldus een woedende president op Twitter.

Duurder

Volgens Trump worden auto’s door de vereiste aanpassingen 3.000 dollar duurder waar de Amerikaanse consument dan voor moet opdraaien. Ford stelt in een reactie dat het ‘gefocust blijft op het beschermen van het milieu maar tegelijkertijd ook zorgt dat haar auto’s betaalbaar blijven’.

Uitstoot

Volgens de Californische overheid zouden Trump’s plannen tot 540 miljoen ton extra uitstoot van broeikasgassen leiden. “Dat lijkt ons niet een beter alternatief,’’ aldus de advocaat van die staat. Overigens hebben ook Honda, BMW en Volkswagen de Californische eisen onderschreven. General Motors ziet dat nog niet zitten omdat die regels niet voldoende recht zouden doen aan haar elektrische modellen zoals de Volt. Dat weerhield Trump er niet van om ook GM nog weer eens door het slijk te halen.