Ook wordt de Duitse autogroep beschuldigd van het verstrekken van misleidende informatie aan overheidsfunctionarissen.

58 overtredingen

De Canadese autoriteiten hebben vier jaar nodig gehad om de zaak rond te krijgen. In het Canadese parlement is al kritiek geuit over het aanslepen van de procedure. Volkswagen wordt beschuldigd van 58 ‘moedwillige’ overtredingen van de Canadian Environmental Protection Act. Volkswagen stelt dat het volledige medewerking verleent aan de Canadese onderzoekers. De zaak komt vrijdag voor het eerst voor een rechtbank in Toronto. Daar kunnen beide partijen hun pleidooi-documenten overhandigen en toelichten. “De details van die documenten kunnen tijdens de hoorzitting worden gepresenteerd,’’ aldus een verklaring van justitie.

50 landen

Volkswagen wordt nog altijd in meer dan vijftig landen vervolgd wegens het aanbrengen van de sjoemelapparatuur in dieselauto’s. In de Verenigde Staten, waar het schandaal vier jaar geleden voor het eerst in de openbaarheid kwam, heeft de Duitse groep boetes voor 4,3 miljard dollar betaald en nog eens miljarden dollars schadevergoeding aan bezitters van een VW of Audi uitgekeerd. In september werd ook een akkoord bereikt met justitie in Australië die het autobedrijf 75 miljoen Australische dollars kostte. Kort geleden is in Duitsland zelf de massaclaim namens meer dan 400.000 autobezitters op gang gebracht.