Invallen bij Mitsubishi Duitsland wegens diesel-gesjoemel

De Duitse justitie heeft invallen gedaan bij verschillende vestigingen van Mitsubishi op zoek naar bewijzen dat ook dat Japanse merk gesjoemeld zou hebben met de uitstootwaarden van dieselauto’s.

De officier van justitie in Frankfurt heeft bevestigd dat tien bedrijven en kantoren van Mitsubishi en ook van haar toeleverancier Continental in Frankfurt, Hannover en Regensburg zijn doorzocht. Daarbij werd steeds een grote ploeg mensen van een reeks politie- en justitiediensten ingezet. Mitsubishi heeft zelf nog niet op de berichten gereageerd. Continental heeft de invallen wel bevestigd en voegt daar zoals gebruikelijk aan toe dat het alle medewerking zal verlenen aan het onderzoek.

Het gesjoemel zou met name zijn gebeurd met 1,6 liter en 2,2 liter viercilinder Euro 5 en Euro 6 dieselmotoren. De Duitse autoriteiten vragen zelfs aan bezitters van dergelijke auto’s zich met haar in verbinding te stellen. Volgens justitie worden concreet een medewerker van Mitsubishi Duitsland en een werknemer van een dochterbedrijf van een internationale autohandel verdacht van fraude en bestaan er verdenkingen tegen twee toeleveranciers. Waarom justitie pas nu in actie komt is niet duidelijk. Bij het Kraftfahrt Bundesamt is tot nu toe geen informatie te vinden over een terugroepactie voor of andere maatregel tegen Mitsubishi auto’s.

In het kader van dieselgate melden Duitse bronnen ook dat vertegenwoordigers van de Volkswagen Groep en van de consumentenbond Verbraucherverband nu daadwerkelijk om de tafel zitten om een schikking te bereiken in de schadezaak die de bond namens meer dan 400.000 dieselrijders heeft aangespannen tegen VW. Bij het overleg zouden tien advocaten en andere deskundigen betrokken zijn, vijf van elke partij. Hoe lang de gesprekken nog gaan duren is nog niet bekend. Het streven lijkt wel te zijn om er voor 5 mei uit te komen omdat het Bundesgerichtshof dan een eerste dieselgate-zaak in hoger cassatie gaat beoordelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Invallen bij Mitsubishi Duitsland wegens diesel-gesjoemel - Automobielmanagement.nl

Invallen bij Mitsubishi Duitsland wegens diesel-gesjoemel

De Duitse justitie heeft invallen gedaan bij verschillende vestigingen van Mitsubishi op zoek naar bewijzen dat ook dat Japanse merk gesjoemeld zou hebben met de uitstootwaarden van dieselauto’s.

De officier van justitie in Frankfurt heeft bevestigd dat tien bedrijven en kantoren van Mitsubishi en ook van haar toeleverancier Continental in Frankfurt, Hannover en Regensburg zijn doorzocht. Daarbij werd steeds een grote ploeg mensen van een reeks politie- en justitiediensten ingezet. Mitsubishi heeft zelf nog niet op de berichten gereageerd. Continental heeft de invallen wel bevestigd en voegt daar zoals gebruikelijk aan toe dat het alle medewerking zal verlenen aan het onderzoek.

Het gesjoemel zou met name zijn gebeurd met 1,6 liter en 2,2 liter viercilinder Euro 5 en Euro 6 dieselmotoren. De Duitse autoriteiten vragen zelfs aan bezitters van dergelijke auto’s zich met haar in verbinding te stellen. Volgens justitie worden concreet een medewerker van Mitsubishi Duitsland en een werknemer van een dochterbedrijf van een internationale autohandel verdacht van fraude en bestaan er verdenkingen tegen twee toeleveranciers. Waarom justitie pas nu in actie komt is niet duidelijk. Bij het Kraftfahrt Bundesamt is tot nu toe geen informatie te vinden over een terugroepactie voor of andere maatregel tegen Mitsubishi auto’s.

In het kader van dieselgate melden Duitse bronnen ook dat vertegenwoordigers van de Volkswagen Groep en van de consumentenbond Verbraucherverband nu daadwerkelijk om de tafel zitten om een schikking te bereiken in de schadezaak die de bond namens meer dan 400.000 dieselrijders heeft aangespannen tegen VW. Bij het overleg zouden tien advocaten en andere deskundigen betrokken zijn, vijf van elke partij. Hoe lang de gesprekken nog gaan duren is nog niet bekend. Het streven lijkt wel te zijn om er voor 5 mei uit te komen omdat het Bundesgerichtshof dan een eerste dieselgate-zaak in hoger cassatie gaat beoordelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding