Minister: duizenden dieselvoertuigen komen volgend jaar niet door de APK

Tussen de 100.000 en 125.000 dieselvoertuigen komen vanwege strengere regelgeving volgend jaar niet meer door de APK-keuring. Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen door minister Stientje van Veldhoven van Milieu. De VVD reageert verbolgen.

Minister: duizenden dieselvoertuigen komen volgend jaar niet door de APK

Vanaf 2021 worden dieselauto’s met behulp van een roetdeeltjesteller onderworpen aan een strengere test tijdens de APK-keuring. Stoot de auto te veel fijnstof uit of is het roetfilter kapot dan komt deze niet meer door de keuring. Van Veldhoven verwacht dat tussen 100.000 en 125.000 voertuigen hier volgend jaar mee te maken krijgen. Voertuigeigenaren moeten het roetfilter op eigen kosten laten reinigen of laten vervangen.

De VVD is boos

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra is niet blij met de antwoorden van de minister. Hij vindt dat automobilisten op kosten worden gejaagd. ‘Je kunt mensen hun oude auto niet ontnemen, de kosten opdrijven en bij afkeuren waardeloos laten zijn’, zegt hij. Volgens hem slaat Van Veldhoven door. ‘Een verjonging van het wagenpark kan ook op een slimmere en positieve manier. Deze wetswijziging of wijziging van de apk per 2021 is dus nog lang geen uitgemaakte zaak!’

De beantwoording van de Kamervragen vindt u hier.

Minister: duizenden dieselvoertuigen komen volgend jaar niet door de APK - Automobielmanagement.nl

Minister: duizenden dieselvoertuigen komen volgend jaar niet door de APK

Tussen de 100.000 en 125.000 dieselvoertuigen komen vanwege strengere regelgeving volgend jaar niet meer door de APK-keuring. Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen door minister Stientje van Veldhoven van Milieu. De VVD reageert verbolgen.

Minister: duizenden dieselvoertuigen komen volgend jaar niet door de APK

Vanaf 2021 worden dieselauto’s met behulp van een roetdeeltjesteller onderworpen aan een strengere test tijdens de APK-keuring. Stoot de auto te veel fijnstof uit of is het roetfilter kapot dan komt deze niet meer door de keuring. Van Veldhoven verwacht dat tussen 100.000 en 125.000 voertuigen hier volgend jaar mee te maken krijgen. Voertuigeigenaren moeten het roetfilter op eigen kosten laten reinigen of laten vervangen.

De VVD is boos

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra is niet blij met de antwoorden van de minister. Hij vindt dat automobilisten op kosten worden gejaagd. ‘Je kunt mensen hun oude auto niet ontnemen, de kosten opdrijven en bij afkeuren waardeloos laten zijn’, zegt hij. Volgens hem slaat Van Veldhoven door. ‘Een verjonging van het wagenpark kan ook op een slimmere en positieve manier. Deze wetswijziging of wijziging van de apk per 2021 is dus nog lang geen uitgemaakte zaak!’

De beantwoording van de Kamervragen vindt u hier.