Dat heeft premier Boris Johnson aangekondigd tijdens een klimaattoespraak in Londen. Auto-organisatie Society of Motor Manufacturers and Traders SMMT is des duivels. Directeur Mike Hawes: “Het is buitengewoon zorgwekkend dat de regering kennelijk voor consumenten en de sector de doelpalen heeft verzet voor zo’n belangrijk onderwerp. Autofabrikanten investeren volop in een zero-emissie toekomst. Er zijn nu zo’n 60 plug-in modellen op de markt en dit jaar komen er nog 34 bij. De huidige vraag naar deze nog altijd dure technologie is nog altijd een fractie van de totale verkopen, daarom is het duidelijk dat voor het versnellen van de toch al ambitieuze doelstelling meer nodig is dan investeren door de sector alleen.”

Boris Johnson

Volgens Hawes gaat het nu om het omvormen van de hele automarkt. “We hebben nog geen enkele duidelijkheid over de toekomst van de staatssubsidie voor plug-in auto’s, de belangrijkste drijfveer voor het kopen van een EV. Die eindigt over 60 dagen. Bovendien is de laadinfrastructuur in ons land nog altijd dramatisch onvoldoende. Een datum vaststellen zonder een plan zal de waarde van wat we tot nu toe hebben opgebouwd teniet doen.”

Hawes waarschuwt vooral dat de uitspraken van Johnson de verkopen van hybrides ondermijnen. “Alle laag-emissie technologieën spelen een essentiële rol als het gaat om de doelen voor luchtkwaliteit en klimaatverandering.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding