EU voert brandstofetiket voor banden in

De Europese Unie gaat een speciaal brandstoflabel invoeren voor autobanden. Daar komt dan ook informatie op te staan over de grip op natte wegen en het door de banden veroorzaakte lawaai.

Het project past in de strategie van de Europese Unie om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 zeker 40 procent lager uit te doen komen dan het niveau van 1990. Het wegverkeer krijgt daarbij specifieke aandacht omdat dat de enige sector is waar die emissies nog altijd hoger liggen dan in 1990. In dat kader passen ook de steeds striktere eisen rond de uitstoot van automotoren.

Klimaatdoelen

Europa stelt dat banden die het brandstofverbruik verminderen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het bereiken van de klimaatdoelen. Banden zijn verantwoordelijk voor 20 tot 30 procent van het brandstofverbruik, stelt het Europese Parlement. “Meer brandstof-efficiënte banden kiezen kan dus helpen om de emissie van het wegverkeer terug te dringen.’’

Zes categorieën

Het in te voeren systeem is gebaseerd op zes categorieën, van A tot en met G, zoals dat ook wordt gebruikt bij bijvoorbeeld wasmachines en andere huishoudelijke apparaten. De labels moeten straks duidelijk zichtbaar zijn voor de consument, zoals bij verkooppunten voor autobanden of in werkplaatsen waar die worden vernieuwd of verwisseld. De voorstellen zijn deze week goedgekeurd door de transportcommissie van het Europese Parlement maar moeten nog formeel het groene licht krijgen van de plenaire vergadering.

EU voert brandstofetiket voor banden in - Automobielmanagement.nl

EU voert brandstofetiket voor banden in

De Europese Unie gaat een speciaal brandstoflabel invoeren voor autobanden. Daar komt dan ook informatie op te staan over de grip op natte wegen en het door de banden veroorzaakte lawaai.

Het project past in de strategie van de Europese Unie om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 zeker 40 procent lager uit te doen komen dan het niveau van 1990. Het wegverkeer krijgt daarbij specifieke aandacht omdat dat de enige sector is waar die emissies nog altijd hoger liggen dan in 1990. In dat kader passen ook de steeds striktere eisen rond de uitstoot van automotoren.

Klimaatdoelen

Europa stelt dat banden die het brandstofverbruik verminderen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het bereiken van de klimaatdoelen. Banden zijn verantwoordelijk voor 20 tot 30 procent van het brandstofverbruik, stelt het Europese Parlement. “Meer brandstof-efficiënte banden kiezen kan dus helpen om de emissie van het wegverkeer terug te dringen.’’

Zes categorieën

Het in te voeren systeem is gebaseerd op zes categorieën, van A tot en met G, zoals dat ook wordt gebruikt bij bijvoorbeeld wasmachines en andere huishoudelijke apparaten. De labels moeten straks duidelijk zichtbaar zijn voor de consument, zoals bij verkooppunten voor autobanden of in werkplaatsen waar die worden vernieuwd of verwisseld. De voorstellen zijn deze week goedgekeurd door de transportcommissie van het Europese Parlement maar moeten nog formeel het groene licht krijgen van de plenaire vergadering.