VW-bazen kopen vervolging dieselgate af

De CEO van de Volkswagen Groep Herbert Diess en de voorzitter van de Raad van Toezicht Hans Dieter Pötsch betalen allebei een boete van 4,5 miljoen euro. Daarmee kopen ze verdere vervolging wegens mogelijke marktmanipulatie rond dieselgate af. Dat heeft de Volkswagen Groep dinsdagavond bevestigd.

Stormloop op dieselclaim-site van Volkswagen
De plus in augustus is met name te danken aan Volkswagen personenauto’s, Audi, PorscheShutterstock (2019)

Diess en Pötsch werden vorig jaar september door de Duitse justitie aangeklaagd omdat ze de financiële markten in de herfst van 2015 niet tijdig hadden geïnformeerd over de mogelijke gevolgen en schade van het toen net onthulde dieselschandaal. Hun zaak wordt nu niet verder behandeld, aldus VW. “De Raad van Toezicht van Volkswagen AG verwelkomt de stopzetting van de vervolging door het gerechtshof van Braunschweig,’’ aldus een verklaring. De bestuurders zijn het ook eens met het betalen van een boete ‘omdat na uitvoerig beraad is besloten dat dat mede in het belang van Volkswagen is’.

De voormalige topman van VW Martin Winterkorn kan echter nog altijd voor de rechter moeten verschijnen. Zijn advocaten ontkennen hardnekkig dat hij voor de openbaarmaking van het dieselschandaal in september op de hoogte was van het sjoemelen. Winterkorn zou daarom een boete als onterechte schuldbekentenis zien.

VW-bazen kopen vervolging dieselgate af - Automobielmanagement.nl

VW-bazen kopen vervolging dieselgate af

De CEO van de Volkswagen Groep Herbert Diess en de voorzitter van de Raad van Toezicht Hans Dieter Pötsch betalen allebei een boete van 4,5 miljoen euro. Daarmee kopen ze verdere vervolging wegens mogelijke marktmanipulatie rond dieselgate af. Dat heeft de Volkswagen Groep dinsdagavond bevestigd.

Stormloop op dieselclaim-site van Volkswagen
De plus in augustus is met name te danken aan Volkswagen personenauto’s, Audi, PorscheShutterstock (2019)

Diess en Pötsch werden vorig jaar september door de Duitse justitie aangeklaagd omdat ze de financiële markten in de herfst van 2015 niet tijdig hadden geïnformeerd over de mogelijke gevolgen en schade van het toen net onthulde dieselschandaal. Hun zaak wordt nu niet verder behandeld, aldus VW. “De Raad van Toezicht van Volkswagen AG verwelkomt de stopzetting van de vervolging door het gerechtshof van Braunschweig,’’ aldus een verklaring. De bestuurders zijn het ook eens met het betalen van een boete ‘omdat na uitvoerig beraad is besloten dat dat mede in het belang van Volkswagen is’.

De voormalige topman van VW Martin Winterkorn kan echter nog altijd voor de rechter moeten verschijnen. Zijn advocaten ontkennen hardnekkig dat hij voor de openbaarmaking van het dieselschandaal in september op de hoogte was van het sjoemelen. Winterkorn zou daarom een boete als onterechte schuldbekentenis zien.