Vanwege de coronacrisis worden bestuurders van 1 november 2020 tot en met februari 2021 alleen gewaarschuwd als zij met een dieselvoertuig dat niet aan de eisen voldoet de milieuzone inrijden. Op die manier is er meer tijd om te wennen en kan men zich aanpassen aan de nieuwe regels. Vanaf 1 maart 2021 kunnen weer boetes worden uitgeschreven.

Emissieklasse

Vanaf november 2020 mogen alleen diesels met emissieklasse 4 en hoger nog binnen de Amsterdamse milieuzone rijden. “Houd hier ook rekening mee als u overweegt een oudere diesel te kopen. De emissieklasse wordt weergegeven in een cijfer van 0 tot en met 6. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig. De emissieklasse is na te kijken op www.milieuzones.nl,’’ licht de gemeente daarbij toe.

Ring A10

De Ring A10 wordt de nieuwe grens van de milieuzone. Dat betekent dat een deel van Amsterdam-Noord alsmede zeven grote (voormalige) bedrijventerreinen aan het werkingsgebied worden toegevoegd. In Amsterdam geldt voorlopig nog een slooppremie van 500 euro voor wie een oude diesel naar de sloop brengt. Voor brom- en snorfietsen zijn er geen nieuwe landelijke regels en verandert er dus niets.