Invallen bij Fiat Chrysler om sjoemelsoftware

Justitie is binnengevallen bij zeven kantoren van Fiat Chrysler Automobiles en vrachtwagenfabrikant Iveco in Italië, Duitsland en Zwitserland. Ambtenaren zijn op zoek naar bewijs dat er is gesjoemeld met dieselauto’s. Het onderzoek richt zich specifiek op 200.000 dieselmodellen in Duitsland, heeft het Europese Agentschap voor samenwerking bij criminele justitie Eurojust meegedeeld.

FCA

De officier van justitie in Frankfurt leidt het onderzoek in Duitsland tegen een aantal verantwoordelijke personen bij FCA. “Dat onderzoek richt zich op de verdenking dat dieselmotoren in verschillende modellen zijn uitgerust met illegale software en apparatuur. De voertuigen voldoen aan de emissie-eisen onder testomstandigheden maar auto’s zouden het emissiecontrolesysteem effectief uitschakelen onder werkelijke rij-omstandigheden. Zulke apparatuur is illegaal onder de geldende Europese regels. Voertuigen met die apparatuur zijn niet goedgekeurd voor weggebruik in de EU en consumenten die ermee rondrijden kunnen een rijverbod krijgen.’’

Turijn

De officier van justitie in Turijn, de vestigingsplaats van Fiat, onderzoekt tegelijkertijd of sprake is van fraude. Ook hebben de Britse autoriteiten twee bedrijven in Londen opgedragen relevante documenten te overhandigen. Fiat en Iveco bevestigen de invallen en zeggen volledig mee te werken aan de onderzoeken. Fiat Chrysler heeft vorig jaar al voor 650 miljoen euro geschikt met de Amerikaanse autoriteiten over het gebruik van sjoemelsoftware. Het autobedrijf blijft echter consequent ontkennen dat er sprake is van illegale apparatuur of fraude.

Invallen bij Fiat Chrysler om sjoemelsoftware - Automobielmanagement.nl

Invallen bij Fiat Chrysler om sjoemelsoftware

Justitie is binnengevallen bij zeven kantoren van Fiat Chrysler Automobiles en vrachtwagenfabrikant Iveco in Italië, Duitsland en Zwitserland. Ambtenaren zijn op zoek naar bewijs dat er is gesjoemeld met dieselauto’s. Het onderzoek richt zich specifiek op 200.000 dieselmodellen in Duitsland, heeft het Europese Agentschap voor samenwerking bij criminele justitie Eurojust meegedeeld.

FCA

De officier van justitie in Frankfurt leidt het onderzoek in Duitsland tegen een aantal verantwoordelijke personen bij FCA. “Dat onderzoek richt zich op de verdenking dat dieselmotoren in verschillende modellen zijn uitgerust met illegale software en apparatuur. De voertuigen voldoen aan de emissie-eisen onder testomstandigheden maar auto’s zouden het emissiecontrolesysteem effectief uitschakelen onder werkelijke rij-omstandigheden. Zulke apparatuur is illegaal onder de geldende Europese regels. Voertuigen met die apparatuur zijn niet goedgekeurd voor weggebruik in de EU en consumenten die ermee rondrijden kunnen een rijverbod krijgen.’’

Turijn

De officier van justitie in Turijn, de vestigingsplaats van Fiat, onderzoekt tegelijkertijd of sprake is van fraude. Ook hebben de Britse autoriteiten twee bedrijven in Londen opgedragen relevante documenten te overhandigen. Fiat en Iveco bevestigen de invallen en zeggen volledig mee te werken aan de onderzoeken. Fiat Chrysler heeft vorig jaar al voor 650 miljoen euro geschikt met de Amerikaanse autoriteiten over het gebruik van sjoemelsoftware. Het autobedrijf blijft echter consequent ontkennen dat er sprake is van illegale apparatuur of fraude.