Managers Stellantis vervolgd voor gesjoemel met dieselmotoren

De Amerikaanse justitie heeft drie managers van het vroegere Fiat Chrysler Automobiles aangeklaagd wegens hun rol in het sjoemelen met dieselmotoren. In dit geval gaat het om 100.000 auto’s van Jeep en Ram met een 3.0 liter dieselmotor.

“Hun activiteiten hebben het mogelijk gemaakt dat de pick-up trucks en SUV’s van de onderneming meer giftige stikstofoxiden konden uitstoten dan werd aangenomen toen de bezitters er mee op de weg reden.’’

Samenzwering

De aanklacht die de federale officier van justitie heeft ingediend bij de rechtbank in Detroit is gericht tegen twee in Italië wonende ex-managers en één Italiaan die in de VS woont. Ieder van hen is beschuldigd van één geval van samenzwering om te frauderen tegen de Amerikaanse staat en zes soortgelijke gevallen van overtreding van de wet op schone lucht. “De drie aangeklaagden hebben de toezichthouders van FCA moedwillig misleid door het voor te doen alsof de voertuigen minder NO produceren dan ze onder werkelijke rij-omstandigheden deden.’’

Medewerking

Stellantis zelf wil alleen zeggen ‘dat het volop medewerking verleend aan de autoriteiten.’ Of de betrokkenen nog in dienst zijn, wel het bedrijf niet bevestigen of ontkennen. FCA heeft vorig jaar al 9,5 miljoen dollar aan boete betaald aan de Amerikaanse beursautoriteit SEC in een schikking om verdere vervolging wegens fraude te voorkomen.

Lees ook:
Rekening dieselgate loopt op voor FCA

Reageren
500 tekens over
Managers Stellantis vervolgd voor gesjoemel met dieselmotoren - Automobielmanagement.nl

Managers Stellantis vervolgd voor gesjoemel met dieselmotoren

De Amerikaanse justitie heeft drie managers van het vroegere Fiat Chrysler Automobiles aangeklaagd wegens hun rol in het sjoemelen met dieselmotoren. In dit geval gaat het om 100.000 auto’s van Jeep en Ram met een 3.0 liter dieselmotor.

“Hun activiteiten hebben het mogelijk gemaakt dat de pick-up trucks en SUV’s van de onderneming meer giftige stikstofoxiden konden uitstoten dan werd aangenomen toen de bezitters er mee op de weg reden.’’

Samenzwering

De aanklacht die de federale officier van justitie heeft ingediend bij de rechtbank in Detroit is gericht tegen twee in Italië wonende ex-managers en één Italiaan die in de VS woont. Ieder van hen is beschuldigd van één geval van samenzwering om te frauderen tegen de Amerikaanse staat en zes soortgelijke gevallen van overtreding van de wet op schone lucht. “De drie aangeklaagden hebben de toezichthouders van FCA moedwillig misleid door het voor te doen alsof de voertuigen minder NO produceren dan ze onder werkelijke rij-omstandigheden deden.’’

Medewerking

Stellantis zelf wil alleen zeggen ‘dat het volop medewerking verleend aan de autoriteiten.’ Of de betrokkenen nog in dienst zijn, wel het bedrijf niet bevestigen of ontkennen. FCA heeft vorig jaar al 9,5 miljoen dollar aan boete betaald aan de Amerikaanse beursautoriteit SEC in een schikking om verdere vervolging wegens fraude te voorkomen.

Lees ook:
Rekening dieselgate loopt op voor FCA

Reageren
500 tekens over