De officier van justitie in Braunschweig heeft de rechtbank een dossier met meer dan 1.500 pagina’s aan beschuldigingen overhandigd. De vijftien betrokkenen worden aangeklaagd voor het assisteren bij belastingontduiking, meewerken aan indirecte valse certificering en aan strafbare reclame. Het management was er volgens justitie verantwoordelijk voor ‘dat autoriteiten en klanten in Europa en de Verenigde Staten met behulp van een ontoelaatbare software op het verkeerde been werden gezet bij dieselvoertuigen’. Justitie heeft de namen van de beschuldigden niet bekendgemaakt zodat ook niet bekend is waar ze werken of gewerkt hebben.

Winterkorn

De nieuwe zaak betekent dat er nu in Duitsland tegen 34 personen een vervolging loopt. Onder hen is ook de voormalige CEO van Volkswagen Martin Winterkorn die naar verwachting later dit jaar samen met vier collega’s moet voorkomen voor zijn rol in het sjoemelschandaal. Winterkorn wordt vooral beschuldigd van valse voorlichting aan klanten door de sjoemelsoftware te verzwijgen. De voormalige baas van Audi, Rupert Stadler, die eerder al enkele weken in de gevangenis zat, staat momenteel al terecht wegens zijn rol bij het sjoemelen.

35 miljard euro

Volkswagen zelf heeft eerder laten weten dat het vergoeding gaat eisen van Winterkorn, Stadler en enkele andere managers voor de door het sjoemelschandaal opgelopen schade. Het Volkswagen concern is al meer dan 35 miljard euro kwijt geweest aan boetes, schadevergoedingen en andere kosten voor het sjoemelschandaal.

Lees ook:
Managers Stellantis vervolgd voor gesjoemel met dieselmotoren
VW vervolgt oud-topmannen voor schade dieselgate