De recyclingbijdrage is een eenmalige bijdrage bovenop de aanschafprijs van een personenauto of lichte bedrijfswagen. Het geld dat wordt geïnd komt ten goede aan verantwoorde autorecycling. Op de meeste auto’s in Nederland wordt al een recyclingbijdrage geheven. Vanaf 30 april 2021 gaat dit gelden voor alle auto’s, dus ook voor geïmporteerde auto’s, ongeacht of dit nieuwe of oude auto’s zijn en ongeacht of ze door een particulier of garagebedrijf worden ingevoerd. De recyclingbijdrage is sinds 1 januari 2021 30 euro per auto.

98 procent

Dankzij het geld dat wordt geïnd met de recyclingbijdrage kan ARN samen met zo’n 300 recyclingpartners door heel Nederland auto’s recyclen. De laatste jaren werden ruim 200.000 afgedankte auto’s duurzaam gerecycled, waarbij vrijwel alle materialen zijn hergebruikt. In totaal is dat elk jaar zo’n 187 miljoen kilo aan materialen. Hierdoor konden autodemontage-, shredder- en recyclingbedrijven de laatste jaren een recyclingpercentage van ruim 98 procent realiseren.

RDW

De inning van de recyclingbijdrage wordt bij parallelimport uitgevoerd door de RDW. Bij het aanvragen van een kenteken voor een parallel geïmporteerde auto betaalt de aanvrager de recyclingbijdrage via de RDW. Nieuwe auto’s draagt de importeur de door de klant betaalde recyclingbijdrage af aan ARN.

Lees ook:
ARN draagt shredderfabriek over aan HKS Scrap Metals