Duits dieselgateproces tegen VW-managers van start

De rechtbank van Braunschweig is begonnen met het strafproces tegen vier hoge managers van Volkswagen die beschuldigd worden van betrokkenheid bij het sjoemelen met software. Bij de aanvang van de behandeling verscherpte de rechtbank de beschuldiging aan van mededaders tot medeplichtigheid waardoor de strafmaat hoger uit kan vallen.

dieselgate

In het ergste geval kunnen de verdachten nu veroordeeld worden tot tien jaar cel. Het proces tegen voormalig CEO Martin Winterkorn (74) is wegens gezondheidsproblemen opnieuw naar een later tijdstip verschoven.

Verantwoordelijk

Het proces zou oorspronkelijk in februari beginnen maar dat moest wegens corona worden uitgesteld. De officier van justitie schetste de managers en ingenieurs als ‘een bende voor het voortdurend begaan van strafbare feiten.’ “Als leidinggevenden zijn ze er voor verantwoordelijk dat de autoriteiten over de emissiewaarde van VW-dieselmotoren werden misleid.’’ Volgens de officier moeten de beklaagden van de manipulaties met miljoenen auto’s hebben geweten, hebben ze de illegale afschakelinrichting mede ontwikkeld en zijn ze daartegen ook niet in het geweer gekomen. “Hun doel is geweest om de onderneming de hoogst mogelijke winst te verschaffen om van hoge bonussen te profiteren.’’

Einde

Het sjoemelen met de afschakelapparatuur bij dieselauto’s, waardoor die op een proefstand een lagere emissie tonen dan bij het werkelijke rijden op de weg, is in september 2015 aan het licht gebracht door de Amerikaanse milieudienst EPA. Volkswagen is in de VS zelf veroordeeld tot een boete van 18 miljard dollar maar is met andere boetes en vooral schadevergoedingen inmiddels al meer dan 32 miljard dollar kwijt aan het schandaal. Het einde is nog lang niet in zicht want in veel landen lopen nog steeds schadeclaims en andere rechtszaken.

Lees ook:
Duitse justitie klaagt Volkswagen-managers aan vanwege dieselschandaal

Duits dieselgateproces tegen VW-managers van start - Automobielmanagement.nl

Duits dieselgateproces tegen VW-managers van start

De rechtbank van Braunschweig is begonnen met het strafproces tegen vier hoge managers van Volkswagen die beschuldigd worden van betrokkenheid bij het sjoemelen met software. Bij de aanvang van de behandeling verscherpte de rechtbank de beschuldiging aan van mededaders tot medeplichtigheid waardoor de strafmaat hoger uit kan vallen.

dieselgate

In het ergste geval kunnen de verdachten nu veroordeeld worden tot tien jaar cel. Het proces tegen voormalig CEO Martin Winterkorn (74) is wegens gezondheidsproblemen opnieuw naar een later tijdstip verschoven.

Verantwoordelijk

Het proces zou oorspronkelijk in februari beginnen maar dat moest wegens corona worden uitgesteld. De officier van justitie schetste de managers en ingenieurs als ‘een bende voor het voortdurend begaan van strafbare feiten.’ “Als leidinggevenden zijn ze er voor verantwoordelijk dat de autoriteiten over de emissiewaarde van VW-dieselmotoren werden misleid.’’ Volgens de officier moeten de beklaagden van de manipulaties met miljoenen auto’s hebben geweten, hebben ze de illegale afschakelinrichting mede ontwikkeld en zijn ze daartegen ook niet in het geweer gekomen. “Hun doel is geweest om de onderneming de hoogst mogelijke winst te verschaffen om van hoge bonussen te profiteren.’’

Einde

Het sjoemelen met de afschakelapparatuur bij dieselauto’s, waardoor die op een proefstand een lagere emissie tonen dan bij het werkelijke rijden op de weg, is in september 2015 aan het licht gebracht door de Amerikaanse milieudienst EPA. Volkswagen is in de VS zelf veroordeeld tot een boete van 18 miljard dollar maar is met andere boetes en vooral schadevergoedingen inmiddels al meer dan 32 miljard dollar kwijt aan het schandaal. Het einde is nog lang niet in zicht want in veel landen lopen nog steeds schadeclaims en andere rechtszaken.

Lees ook:
Duitse justitie klaagt Volkswagen-managers aan vanwege dieselschandaal