Autobedrijven tekenen klimaatmanifest

Een beperkt aantal autofabrikanten en 24 landen hebben zich erop vastgelegd in 2040 – of eerder – geen voertuigen met een verbrandingsmotor meer te produceren of verkopen. In ‘leidende markten’ moet dat al in 2035 het geval zijn. De betrokken fleetowners, zoals leasebedrijven, willen vanaf 2030 al vol-elektrisch zijn.

Tientallen partijen hebben daartoe een manifest ondertekend tijdens de klimaatconferentie Cop26 in Glasgow. Op de landenlijst staat ook Nederland maar op de lange lijst van steden en regio’s komt geen enkele Nederlandse naam voor. Wat autobedrijven betreft gaat het om Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Volvo Cars en BYD Auto. Grote groepen als Volkswagen AG, Stellantis, BMW of Renault en haar partners ontbreken echter. Een woordvoerder van BMW verklaarde bijvoorbeeld dat er nog te veel onzekerheid is over de wereldwijde infrastructuur om een totale overgang op elektrisch rijden mogelijk te maken. Tot de ondertekenende fleetbedrijven behoren onder meer LeasePlan en Uber Technologies.

Nieuwe normaal

De ondertekenaars ‘zullen activiteiten steunen om zero-emissievoertuigen het nieuwe normaal te laten worden door ze in alle regio’s in 2030 toegankelijk, betaalbaar en duurzaam te maken.’ “Gezamenlijk committeren we ons om een wereldwijde, evenwichtige en rechtvaardige transitie te bewerkstelligen zodat geen land of gemeenschap achter blijft. Waar we leidende markten vertegenwoordigen, zullen we ons internationaal steunaanbod aan ontwikkelingslanden, opkomende markten en landen in een economische overgang uitbreiden.’’

Lees ook:
Greenpeace eist dat VW in 2030 stopt met verbrandingsmotoren

Autobedrijven tekenen klimaatmanifest - Automobielmanagement.nl

Autobedrijven tekenen klimaatmanifest

Een beperkt aantal autofabrikanten en 24 landen hebben zich erop vastgelegd in 2040 – of eerder – geen voertuigen met een verbrandingsmotor meer te produceren of verkopen. In ‘leidende markten’ moet dat al in 2035 het geval zijn. De betrokken fleetowners, zoals leasebedrijven, willen vanaf 2030 al vol-elektrisch zijn.

Tientallen partijen hebben daartoe een manifest ondertekend tijdens de klimaatconferentie Cop26 in Glasgow. Op de landenlijst staat ook Nederland maar op de lange lijst van steden en regio’s komt geen enkele Nederlandse naam voor. Wat autobedrijven betreft gaat het om Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Volvo Cars en BYD Auto. Grote groepen als Volkswagen AG, Stellantis, BMW of Renault en haar partners ontbreken echter. Een woordvoerder van BMW verklaarde bijvoorbeeld dat er nog te veel onzekerheid is over de wereldwijde infrastructuur om een totale overgang op elektrisch rijden mogelijk te maken. Tot de ondertekenende fleetbedrijven behoren onder meer LeasePlan en Uber Technologies.

Nieuwe normaal

De ondertekenaars ‘zullen activiteiten steunen om zero-emissievoertuigen het nieuwe normaal te laten worden door ze in alle regio’s in 2030 toegankelijk, betaalbaar en duurzaam te maken.’ “Gezamenlijk committeren we ons om een wereldwijde, evenwichtige en rechtvaardige transitie te bewerkstelligen zodat geen land of gemeenschap achter blijft. Waar we leidende markten vertegenwoordigen, zullen we ons internationaal steunaanbod aan ontwikkelingslanden, opkomende markten en landen in een economische overgang uitbreiden.’’

Lees ook:
Greenpeace eist dat VW in 2030 stopt met verbrandingsmotoren