Dat de milieubelastingen in 2020 lager uitvielen komt voor een groot deel door lagere opbrengsten van de brandstofaccijnzen en de bpm. De bpm-opbrengsten daalden met ruim 35 procent, van 2,3 miljard euro in 2019 naar 1,5 miljard euro in 2020.

Corona

‘Tijdens de coronapandemie in 2020 werden er veel minder nieuwe auto’s en motoren verkocht. Van de nieuw verkochte auto’s was een groter deel volledig elektrisch, en daardoor vrijgesteld van bpm. De opbrengst van de brandstofaccijnzen nam af omdat er onder invloed van de coronamaatregelen fors minder werd gereden; Nederlandse personenauto’s legden 19,7 procent minder kilometers af dan in 2019,’ aldus het CBS.

Minder milieubelasting

Het aandeel van de ontvangen milieubelastingen in de totale belasting- en premieopbrengsten nam al langer af. Dit aandeel daalde verder van 7,7 procent in 2019 naar 7,1 procent in 2020. Ook de opbrengsten van de energiebelasting en emissierechten namen af, namelijk met 370 miljoen euro. De opbrengsten van de motorrijtuigenbelasting bleven nagenoeg gelijk.

Lees ook:
Natuur & Milieu: Meer gemeentes maken werk van zero-emissie zones

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding