RVO stelt dat in de nieuwe Milieulijst met betrekking tot de MIA/Vamil-regelingen voor de investeringsaftrek voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De overheidsinstantie heeft de al op 1 januari ingaande lijst pas op 27 december gepubliceerd.

Weinig begrip

BOVAG en andere mobiliteitsorganisaties tonen weinig begrip voor die ingreep. “Het schrappen van dit fiscale voordeel strookt natuurlijk niet bepaald met de klimaatambities van onze overheid. Bovendien gaat de bijtelling per 1 januari omhoog en ook dat maakt het minder interessant voor ondernemers om een EV aan te schaffen. Tegelijkertijd komt er wel meer subsidie voor particulieren beschikbaar, waarvan het gros zich echter geen nieuwe EV kan veroorloven.’’

Autobelastingplan

‘’We rekenen er echter op dat het nieuwe kabinet werk maakt van het autobelastingplan dat BOVAG samen met RAI, ANWB, VNA en Natuur&Milieu afgelopen mei heeft gepresenteerd, waarmee de klimaatdoelstellingen kunnen worden behaald én tegelijkertijd de schatkist op orde blijft. En waarmee jojo-beleid tot het verleden hoort,’’ zegt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens.

Aangescherpt

Ook elektrische snor-, brom- en motorfietsen komen niet meer in aanmerking voor de MIA/Vamil. Verder zijn de voorwaarden voor milieu-aftrek van oplaadpunten aangescherpt. Een aangedreven personenauto met geïntegreerde zonnepanelen, zoals van Lightyear, blijft wel in aanmerking komen. Andere elektrische voertuigen, zoals bestelauto’s, blijven ook op de Milieulijst. En deze stijgen waar mogelijk in fiscaal voordeel. Vrachtwagens die rijden op een mengsel van waterstof en diesel zijn nieuw op de Milieulijst 2022.

Lees ook:
Bovag: taboe af van betalen naar gebruik

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding