De folder, verspreid in de regio’s Rotterdam en Gouda, viel een dezer dagen ook bij de premier op de mat. Juristen van het ministerie van Algemene Zaken onderzoeken de zaak, aldus het ANP. Balkenende staat afgebeeld met een tekstballon met daarin: ‘U kunt uw geld maar één keer uitgeven, dus kies voor de beste deal!’. Balkenende belooft verder vijftienhonderd euro extra inruil bij het autobedrijf, dat overigens ook vestigingen heeft in Halsteren, Heerenveen en sinds kort in Amsterdam. De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukt dat de beeltenis van de premier niet voor commerciële doeleinden mag worden gebruikt. ‘Het bedrijf heeft hier bovendien geen toestemming voor gevraagd. Maar hadden ze dat wel gedaan, dan nog hadden ze nul op het rekest gekregen’, aldus een woordvoerder. Martijn Bovee van Vaartland Auto’s, de bedenker van de Balkenende- folder, is zich van geen kwaad bewust. ‘Voordat we de foto plaatsten, hebben we bekeken of we er heibel mee zouden krijgen. Maar volgens ons is er niets aan de hand, zolang je de premier maar niet belachelijk maakt. En dat doen we niet’, zegt hij in De Telegraaf. Vorig jaar verbood de rechter een folder van Kijkshop, met daarop een duidelijk herkenbaar getekende ‘JeePeetje’, afgebeeld als klein kind dat inkopen ging doen voor zijn moeder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding