‘Soepeler CO2-norm zware auto’s op komst’

De Europese Commissie komt mogelijk met aangepaste normen voor CO2-uitstoot, om producenten van zware auto’s tegemoet te komen.

Dat meldt de Britse website AutoWired, overigens zonder een concrete bron te noemen. Onder druk van Duitse autofabrikanten als BMW, Daimler en Porsche zou de Europese Commissie bezig zijn met een alternatief plan. Kern daarvan is dat voor zwaardere – en dus sterker vervuilende auto’s – een soepeler emissienorm gaat gelden. Eerder dit jaar kondigde de Europese Commissie een CO2-grens aan van gemiddeld 130 g/km voor de totale autoproductie van een fabrikant. De norm moet gaan gelden vanaf 2012. Verbeterde brandstof- en bandentechniek dient van die limiet nog eens tien gram af te halen. Het verzet kwam met name van Duitse kant, omdat juist onze oosterburen veel ‘zware jongens’ produceren. Een versoepeling van de CO2-norm is mogelijk een steun in de rug voor het Ford-concern, dat Jaguar en Land Rover in de etalage heeft staan. Kandidaat-kopers zouden tot nu toe huiverig zijn door de onzekerheid rond de toekomstige CO2-norm.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

‘Soepeler CO2-norm zware auto’s op komst’ - Automobielmanagement.nl

‘Soepeler CO2-norm zware auto’s op komst’

De Europese Commissie komt mogelijk met aangepaste normen voor CO2-uitstoot, om producenten van zware auto’s tegemoet te komen.

Dat meldt de Britse website AutoWired, overigens zonder een concrete bron te noemen. Onder druk van Duitse autofabrikanten als BMW, Daimler en Porsche zou de Europese Commissie bezig zijn met een alternatief plan. Kern daarvan is dat voor zwaardere – en dus sterker vervuilende auto’s – een soepeler emissienorm gaat gelden. Eerder dit jaar kondigde de Europese Commissie een CO2-grens aan van gemiddeld 130 g/km voor de totale autoproductie van een fabrikant. De norm moet gaan gelden vanaf 2012. Verbeterde brandstof- en bandentechniek dient van die limiet nog eens tien gram af te halen. Het verzet kwam met name van Duitse kant, omdat juist onze oosterburen veel ‘zware jongens’ produceren. Een versoepeling van de CO2-norm is mogelijk een steun in de rug voor het Ford-concern, dat Jaguar en Land Rover in de etalage heeft staan. Kandidaat-kopers zouden tot nu toe huiverig zijn door de onzekerheid rond de toekomstige CO2-norm.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding