Dat blijkt uit een geanonimiseerd vonnis dat de voorzieningenrechter in Rotterdam deze week heeft gewezen over de publicatie van de boete. 

De rechter oordeelt dat het handelen van Muller ‘zo niet geheel dan toch ten dele verschoonbaar is’. Muller heeft daarmee de publicatie van de boete voorlopig weten te voorkomen.

Toch valt uit het vonnis op te maken dat het Spyker Cars en bestuursvoorzitter Muller betreft. Spyker wilde dit woensdagavond niet bevestigen, meldt fd.nl. De AFM beroept zich op haar geheimhoudingsplicht.

 

Muller in opspraak

De zaak draait om een lening die Muller had bij zijn bank met Spyker- aandelen als onderpand. De bank dreigt in juni 2007 aandelen te verkopen vanwege onderdekking. Muller houdt de verkoop tegen. Hij mailt de bank dat Spyker de volgende dag met ‘een belangrijk positief persbericht’ komt.

De (onbekende) bank speelt de zaak meteen door aan de AFM. Banken zijn sinds 2005 wettelijk verplicht om vermoedens van marktmanipulatie te melden.

Als het persbericht, dat blijkt te gaan over een herfinanciering van Spyker, uiteindelijk een aantal dagen later wordt gepubliceerd, stijgt de koers van Spyker 5,1 procent.

Muller voorkomt met zijn mail aan de bank dat een verliesgevende transactie wordt uitgevoerd. Maar het afzien van een transactie met voorkennis is niet strafbaar, in tegenstelling tot daadwerkelijke handel met voorkennis.

 

Zeer ernstige overtreding

De AFM spreekt niettemin van ‘een zeer ernstige overtreding’. De Wet op het financieel toezicht verbiedt het om buiten de normale beroepsuitoefening voorkennis te delen met mensen. De toezichthouder meent dat Muller met zijn e-mail dit verbod heeft overtreden.

In de ogen van de AFM moet hiervoor de zwaarst mogelijke boete opgelegd worden. Muller is eind juni een boete opgelegd van euro 96.000. Een boete van deze hoogte is voor zover bekend nog niet eerder opgelegd wegens overtreding van de voorkenniswetgeving.

De AFM is voornemens de boete publiek te maken. Maar Muller maakte afgelopen week met succes bezwaar tegen openbaarmaking van de zaak.

Muller kwam eerder in aanvaring met toezichthouder AFM. Hij was enkele jaren geleden commissaris en aandeelhouder van beursfonds McGregor. De AFM verweet hem en twee anderen dat ze de beurskoers jarenlang stiekem hadden gesteund. De AFM deed in 2003 aangifte. Het OM seponeerde de zaak tegen Muller in 2005.

Vorig jaar daagde de AFM Spyker voor de Ondernemingskamer vanwege beweerde onvolkomenheden in de jaarrekening. Spyker won de zaak. De jaarrekening was volgens de Ondernemingskamer waarheidsgetrouw.

In de voorkenniszaak rond Muller die nu aan de oppervlakte komt, wordt de AFM ook deels in het ongelijk gesteld. Behalve dat de rechter meent dat Muller ‘deels verschoonbaar’ is, wordt verder de hoogte van de boete ‘onevenredig’ genoemd. De rechter dwingt de AFM om een nieuwe beslissing te nemen. Dat kan maanden duren.