Op FD.nl verklaart Van Emden zijn actie: ‘Ik bied de Tweede Kamercommissie voor financiën een petitie aan met zo’n 2500 handtekeningen om de maatregel terug te draaien. Per 1 januari 2010 wordt het privégebruik van 15 tot 25 jaar oude auto’s zwaarder belast. In plaats van de marktwaarde wordt de veel hogere cataloguswaarde van die auto’s uitgangspunt voor de bijtelling.’  Zie ook: Bijtelling elektrische auto naar tien procent

Van Emden is boos omdat de maatregel wordt gepresenteerd als een milieuvriendelijke maatregel terwijl het vooral een lastenverzwaring is, zegt hij. ‘Het kost mij, ik rijd een vijftien jaar oude BMW, straks zevenhonderd euro extra per maand. In totaal gaat het om een lastverzwaring van honderdvijftig miljoen euro voor mij en 25 duizend andere ondernemers die hierdoor worden getroffen. En die youngtimers vervuilen niet extra.’

Sommige Kamerleden noemen de wetswijziging al een ‘bedrijfsongeval’, zo geeft hij aan. ‘Ook gaat het ministerie van financiën narekenen of onze cijfers kloppen.’

Van Embden denkt dat in het najaar de regeling weer wordt aangepast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding