De proef is bedoeld voor werknemers die ten minste drie keer per week met de auto gaan, in het bezit zijn van een privéauto, een bepaalde woon-werkafstand hebben, en werken in Zuidoost. Zij ontvangen voor een zachte prijs een Zuidoost Forenskaart, waarmee ze vijf dagen in de week met korting in het openbaar vervoer kunnen reizen. Wanneer ze toch de auto pakken, geldt tijdens de spits op bepaalde wegen een spitstarief, waarschijnlijk vijftien cent per kilometer. Op alle andere tijden en wegen geldt een daltarief, wellicht vijf cent, ook in het weekend.

Tijdens een informatiebijeenkomst gisteren, waar zo’n dertig werkgevers waren, klonken wel vragen, meldt Het Parool. Vooral dat ook in de weekenden per kilometer moet worden betaald, leidde tot protest. Een ander punt is dat de Forenskaart vijf dagen per week geldt. Volgens de werkgevers gaan de meeste werknemers er niet voor kiezen volledig uit de auto te gaan. ”Het plan is te vaag. Mensen worden er niet beter van. De werkgevers niet, maar ook de werknemers niet’, aldus een directielid van buitenreclame-exploitant JC Deceaux.

Volgens Wouter Verkerk van Verkeer.advies, het bedrijf dat samen met werkgevers de proef uitvoert, moet geld de prikkel zijn. ”Deze proef zal echt niet voor iedereen ideaal zijn, maar wij richten ons op de groep werknemers waarvoor deze proef wel gunstig kan zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding