Verkeersboetes wél ingezet bij controle bijtelling

Uit onderzoek van mkb-vakblad De Zaak blijkt dat het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie wel degelijk gebruik maakt van gegevens afkomstig uit verkeerscontroles om bijtellingfraude op te sporen. Eerder werd dit lijntje tussen het OM en de fiscus nog ontkend.

De fiscus die gebruik maakt van verkeersboetes om aan te tonen dat iemand meer dan de toegestane 500 privékilometers per jaar rijdt als deze in een ‘bijtellingvrije’ auto rijdt. Het is gebleken uit de vele reacties die De Zaak kreeg op een artikel waarin in eerste instantie dit lijntje met de fiscus door de Belastingdienst juist werd ontkend. Maar de lezers meldden anders; in sommige gevallen kwamen er zelfs forse naheffingen. De Zaak deed wederom navraag bij het Openbaar Ministerie. Daar gaf een woordvoerder toe dat er sinds anderhalf jaar wel een lijntje ligt tussen de belastingdienst en het CJIB. "Het is zeker niet zo dat er enorme bestanden worden uitgewisseld. Er wordt sowieso alleen op kenteken gewerkt en niet op naam. Wij krijgen van de belastingdienst periodiek een lijst met kentekens en halen die door ons systeem. De lijst gaat dan terug, verrijkt met onze gegevens", aldus de woordvoerder.

De boete voor fraude met leaseauto is overigens begin dit jaar fors verhoogd (naar 4.920,- euro). Op basis van steekproeven en controles blijkt volgens de fiscus dat zeker veertigduizend automobilisten onterecht hebben aangegeven hun auto van de zaak niet privé te gebruiken. In totaal hebben 250 duizend van de 900.000 mensen met een auto van de zaak zo’n verklaring bij de belastingdienst ingediend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Was toch al overduidelijk. Belastingdienst heeft toch ook niet de capiciteit om met mankracht op zaterdag en zondag langs de weg te gaan staan en vrijwel iedere auto te flitsen. Gewoon rustig rijden dan rij je gewoon zonder een cent meer te betalen zowel aan de belasting als aan de vrinden uit Leeuwarden….

Geplaatst door: De Rover op
Verkeersboetes wél ingezet bij controle bijtelling - Automobielmanagement.nl

Verkeersboetes wél ingezet bij controle bijtelling

Uit onderzoek van mkb-vakblad De Zaak blijkt dat het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie wel degelijk gebruik maakt van gegevens afkomstig uit verkeerscontroles om bijtellingfraude op te sporen. Eerder werd dit lijntje tussen het OM en de fiscus nog ontkend.

De fiscus die gebruik maakt van verkeersboetes om aan te tonen dat iemand meer dan de toegestane 500 privékilometers per jaar rijdt als deze in een ‘bijtellingvrije’ auto rijdt. Het is gebleken uit de vele reacties die De Zaak kreeg op een artikel waarin in eerste instantie dit lijntje met de fiscus door de Belastingdienst juist werd ontkend. Maar de lezers meldden anders; in sommige gevallen kwamen er zelfs forse naheffingen. De Zaak deed wederom navraag bij het Openbaar Ministerie. Daar gaf een woordvoerder toe dat er sinds anderhalf jaar wel een lijntje ligt tussen de belastingdienst en het CJIB. "Het is zeker niet zo dat er enorme bestanden worden uitgewisseld. Er wordt sowieso alleen op kenteken gewerkt en niet op naam. Wij krijgen van de belastingdienst periodiek een lijst met kentekens en halen die door ons systeem. De lijst gaat dan terug, verrijkt met onze gegevens", aldus de woordvoerder.

De boete voor fraude met leaseauto is overigens begin dit jaar fors verhoogd (naar 4.920,- euro). Op basis van steekproeven en controles blijkt volgens de fiscus dat zeker veertigduizend automobilisten onterecht hebben aangegeven hun auto van de zaak niet privé te gebruiken. In totaal hebben 250 duizend van de 900.000 mensen met een auto van de zaak zo’n verklaring bij de belastingdienst ingediend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Was toch al overduidelijk. Belastingdienst heeft toch ook niet de capiciteit om met mankracht op zaterdag en zondag langs de weg te gaan staan en vrijwel iedere auto te flitsen. Gewoon rustig rijden dan rij je gewoon zonder een cent meer te betalen zowel aan de belasting als aan de vrinden uit Leeuwarden….

Geplaatst door: De Rover op