Dat heeft verkeersminister Ray LaHood bekendgemaakt. Negen ingenieurs van het ruimtevaartinstituut zijn ervoor vrijgesteld om de gevallen direct aan de auto’s te onderzoeken. Om de auto’s te kopen en de onderzoekingen te financieren heeft de regering drie miljoen dollar beschikbaar gesteld.

De Nasa-ingenieurs zijn specialisten op gebied van computergestuurde elektronica en in onderzoek naar elektromagnetische storingen en de storingsongevoeligheid van software. 

Of deze maatregel erop duidt dat nu toch storingen in de elektronica, in het bijzonder van het elektronische gaspedaal, oorzaak zijn van ongelukken, is niet bekend. Toyota heeft altijd gezegd dat dat niet zo is. Op Amerikaanse internetfora wordt erover gespeculeerd dat kosmische straling de ware oorzaak van de ongelukken zou zijn. De microprocessors en geheugenchips die Toyota heeft gebruikt, zouden gevoeliger zijn voor straling dan die van andere fabrikanten. Experts hebben tegenover Financial Times Deutschland verklaard dat zij blij zijn dat Nasa helpt zoeken naar de oorzaken.