Volgens de commissie is de overname niet in strijd met de Europese concurrentieregels. Eigenlijk was het onderzoek door de EU niet nodig, meldt de website autointernationaal, omdat de overnamesom relatief beperkt is. Maar omdat Volvo in meerdere Europese landen een fabriek heeft, en dus meerdere lidstaten belang hebben bij een correcte gang van zaken, werd toch om goedkeuring van de Europese Commissie gevraagd.

Geely is een Chinese producent van auto’s, scooters en motoren. Het overgrote deel van de vervoermiddelen wordt in eigen land verkocht. In Europa is het automerk niet of nauwelijks actief. Investeringsfirma Daqing is eigendom van de overheid van de provincie Daqing, in het noordoosten van China. De deal tussen Ford (de huidige eigenaar van Volvo) en Geely werd in maart beklonken. De verwachting is dat de transactie in augustus kan worden afgewikkeld.