Uit onderzoek zou zijn gebleken dat niet alleen handheld bellen maar ook handsfree bellen in de auto levensgevaarlijk is. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat bij bellen in de auto, ook wanneer dat handsfree gebeurt, het risico op een ongeval drie keer zo groot is. Dat is vergelijkbaar met het gedrag van een dronken bestuurder. Hij remt veel later, rijdt langzamer, mist aanwijsborden en houdt moeilijker koers.

Nog gevaarlijker wordt het als er een smartphone bediend wordt tijdens het rijden. De kans op een ongeval is dan zelfs 23 keer groter. Vandaar dat de waarschuwing van Eurlings geldt voor het gebruik van álle elektronische apparatuur in de auto. In België gaat de campagne, van het BIVV (de Belgische VVN) al een stap verder, met angstwekkende posters met daarop een kapotte telefoon met op het scherm een foto van een vrolijk lachend kind en de tekst ‘Papa, je viel weg…’.

Een tweede versie van de affiche is specifiek gericht op jonge, mannelijke bestuurders. Die toont de foto van een jong meisje, met de tekst ‘Liefje, waarom hing je op?’. De Belgen hebben steeds als centrale slogan ‘Auto in = gsm uit’. In Nederland worden weggebruikers straks gewaarschuwd via posters en informatieborden langs en boven de weg. (bron: Connexie en bivv.be)

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding