Na Alkmaar doen de gouden koetsen Utrecht, Leeuwarden, Zwolle, Arnhem en Eindhoven aan. De finale staat gepland op een week voor Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, in Den Haag.

 

Bovag toert de komende drie weken met drie gouden koetsen door het land, om steun te verwerven voor haar oproep aan de politiek om te stoppen met het ultrakortetermijnbeleid inzake de autobelastingen. Directe aanleiding is het dreigende einde van de wegenbelasting-vrijstelling voor de allerzuinigste auto’s. Die maatregel is nog geen jaar oud. Met name in het kader van vergroening gingen autobelastingen de afgelopen jaren keer op keer op de schop. De looptijd van een belastingmaatregel was soms minder dan twee jaar en dat is onwerkbaar voor autobezitters, maar ook voor autobedrijven, importeurs, fabrikanten, leasebedrijven en bedrijfsleven. Op basis van steeds veranderende belastingregels is het immers lastig calculeren en budgetteren.

Neem de vrijstelling van mrb voor de allerzuinigste auto’s. Voor een auto die minder dan 95 (diesel) of 110 gram CO2 (overige) per kilometer uitstoot, is geen mrb verschuldigd. Ook zijn ze vrijgesteld van bpm. Deze fiscale vergroening werkt, redeneert Bovag. Er zijn de eerste helft van dit jaar al bijna evenveel zeer zuinige auto’s verkocht als in heel 2009. De oproep aan de politiek luidt: ‘Politiek, verras burgers en branche niet langer met plotselinge invoering, wijziging of afschaffing van fiscale automaatregelen. Kondig zulke maatregelen tijdig aan en geef ze een looptijd van ten minste vier jaar. En kom die afspraken na.’

Mensen die de argumenten van de Bovag onderschrijven, kunnen hun handtekening zetten op de drie goudkleurige auto’s. Zij kunnen ook op internet hun steun betuigen op http://www.doenwatjebelooft.nl/.

 

Gezien de voorlopige uitslag van de poll op de homepage van deze website, is de branche niet zo overtuigd van de wenselijkheid van de belastingmaatregelen. Stem ook!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding