In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar hoe is dat in andere landen in Europa? Volgens het bandenbedrijf is er bij veel Nederlanders onduidelijkheid over de winterbandenplicht in Duitsland.

"En deze is ook onduidelijk. Onlangs werden daar boetes, die waren opgelegd voor het niet rijden op winterbanden, onwettig verklaard omdat de definities van winterse omstandigheden en winterband gebrekkig waren. Winterse omstandigheden definiëren als sneeuw, ijzel of gladheid is te mager."

In Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn winterbanden verplicht bij een verkeersbord dat dit aangeeft maar kan ook als er geen bord staat schuld worden toegewezen bij een aanrijding.

De Duitse minister van Verkeer zal naar verwachting medio november duidelijkheid bieden omtrent de winterbandenplicht in Duitsland. Kwik-Fit zou liever zien dat dit op Europees niveau gebeurt.

Martin Post, algemeen directeur van Kwik-Fit Nederland, hierover: "Ik zou ook in Nederland een winterbandenplicht logisch vinden." Kwik-Fit is al in mei begonnen met de voorbereidingen van het winterseizoen. "Via het centrale telefoonnummer 088-5945348, een van de Kwik-Fit filialen of de webshop kan iedereen een afspraak maken voor een bandenwissel", zo meldt men. "Deze wordt vervolgens binnen een uur door onze bandenspecialisten verzorgd."

Bron: Autobandenportaal