De drie presentatoren reden de weg in het Midden-Oosten om in de voetsporen van de drie wijzen te treden. Ze bestuurden speciaal aangepaste sportauto’s en vertrokken vanuit Bethlehem richting Syrië en Jordanië. In Syrië raakten hun auto’s vast in het zand, toen Clarkson Hammond probeerde weg te takelen hield May het touw tussen beide auto’s vast. Hij viel daarbij op de grond en liep een wond aan het hoofd op. May werd naar het ziekenhuis gebracht, terwijl Clarkson en Hammond hun weg vervolgden. 

Ze vermomden zichzelf als vrouwen in boerka’s zodat ze niet herkend zouden worden. De aflevering werd bekeken door zes miljoen mensen. Hun grapje viel niet in goede aarde bij bepaalde moslimgroepen. Die zeggen dat het drietal met hun religie spotte, zoals Islamitisch fundamentalist Anjem Choudary: "De boerka is een symbool van onze godsdienst en daar mogen geen grappen over gemaakt worden".

De aflevering zorgde ook voor heisa op Twitter en internetfora. Sommigen vonden het de ergste aflevering van Top Gear. De BBC reageerde door te zeggen dat ze nog geen meldingen van kijkers kregen, de woordvoerder van de show wilde geen commentaar geven. Het is niet de eerste keer dat Clarkson een hetze veroorzaakt met zijn uitspraken over boerka’s. Eerder dit jaar vertelde hij de kijkers van Top Gear dat hij een moslima met pikante lingerie onder haar boerka had gezien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding