Leaseplan levert in totaal 2.200 auto’s aan de rijksoverheid, waaronder dertig auto’s voor bewindslieden en topambtenaren. Leaseplan haalde zich deze week de woede van De Jager op de hals door ondanks een staatsgarantie van 6,5 miljard euro de driekoppige directie van LeasePlan Corporation een jaarbonus uit te keren. Behalve De Jager rijden ook de ministers Ivo Opstelten en minister Hans Hillen in een auto van Leaseplan. Premier Marc Rutte en minister Uri Rosenthal rijden in een auto van Athlon Car Lease. Athlon levert aan de rijksoverheid een veel kleiner autopark van in totaal 248 voertuigen. De rijksoverheid keek bij de keuze van Leaseplan in de aanbesteding alleen naar de laagste prijs. Aspecten als duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen speelden bij de keuze geen rol, vond De Volkskrant uit.

Het kabinet moet de aanbestedingsregels flink verscherpen en rekening houden met duurzame en sociale aspecten, reageert kamerlid Bruno Braakhuis van GroenLinks in de krant. ‘De overheid heeft altijd veel kritiek op het maatschappelijke karakter van bedrijven, maar kijkt zelf heel technocratisch naar de laagste prijs. Als het contract met Leaseplan in 2012 afloopt, moeten deze nieuwe criteria klaar zijn’, vindt Braakhuis. Leaseplan maakte op het moment van de aanbesteding gebruik van een staatsgarantie, waardoor het bedrijf voor in totaal 6,5 miljard euro goedkoop geld kon lenen.

Athlon heeft vorig jaar tevergeefs geprobeerd de aanbesteding bij de rechter aan te vechten. Athlon verbaasde zich erover dat de rijksoverheid na ontvangst van de offertes met nieuwe aanvullende informatie kwam. Leaseplan en Athlon moesten op basis van de nieuwe informatie een tweede offerte indienen. Na deze tweede ronde werd Leaseplan als winnaar aangewezen. De rechtbank weigerde echter om de oorspronkelijke offertes te laten beoordelen. Leaseplan heeft een contract tot september 2012 om de auto’s van de rijksoverheid te beheren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding