De Fransman Strauss-Kahn gaat in Frankrijk door als gedoodverfd opvolger van president Sarkozy in 2012. De linkse Strauss-Kahn (DSK) zou de rechtse Sarkozy volgend voorjaar bij de komende presidentsverkiezingen kunnen verslaan.
DSK was voor zaken in Parijs. Een fotograaf van persbureau AFP vereeuwigde hem terwijl hij, met zijn vrouw, aan boord van een Porsche Panamera S stapte. Die foto duikt sindsdien dagelijks op in de Franse media. Een man die wordt geacht als toekomstig president te zullen opkomen voor de belangen van de gewone Fransman, betrapt in een peperdure auto van anderhalve ton.  Critici zien de hand van president Sarkozy in het uitlekken van de compromitterende foto. Zo zou hij DSK en de socialisten betaald willen zetten dat zij hém vanwege zijn liefde voor Rolexen en grote zeiljachten ‘president bling-bling’ doopten. Strauss-Kahn gaat nu in de media door als ‘kandidaat vroem-vroem’.
The Guardian betitelde de kwestie direct als Porschegate, wat de zaak nóg groter maakte. DSK is definitief weggezet als kaviaar-socialist, kopte de Britse krant. Wat zijn positie als linkse dus volkse kandidaat-president danig ondermijnt. Een man die zo nadrukkelijk geniet van de mooie dingen van het leven, zoals een Porsche Panamera, is vlug verdacht.
Zijn hotelkamer in New York afgelopen weekend kostte ook 3000 dollar per nacht, wordt steeds benadrukt. Geruchten gaan ook al dat rokkenjager DSK er in New York is ingeluisd door handlangers van het Franse rechtse kamp.
Sarkozy heeft nu ineens veel minder te vrezen van DSK, die in een peiling al kon bogen op 23% van de Franse stemmen, terwijl Sarkozy bleef steken op 16%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding