Dat zei Schimmelpennink tijdens een raadscommissievergadering afgelopen donderdag, meldt Het Parool. "Dieselauto’s zijn het meest vervuilend van alles. Binnen de ring zouden ze moeten verdwijnen", vindt Schimmelpennink. De PvdA’er lijkt zijn voorstel niet zo goed overlegd te hebben met zijn eigen fractie. PvdA-Raadslid Myriam Bergervoet ontkent dat er binnen de PvdA-fractie over een dieselverbod is gesproken en zegt dat haar fractie hier ook geen voorstander van is, meldt Elsevier. De betrokken wethouder Eric Wiebes (VVD, Verkeer) noemde het voorstel van Schimmelpennink vrijwel onuitvoerbaar en uiterst kostbaar.
Schimmelpennink was in de jaren zestig actief in de protestbeweging Provo. In die hoedanigheid initieerde hij het Witte Fietsenplan, dat mislukte. In Amsterdam geldt al een milieuzone waar vrachtwagens met oudere dieselmotoren niet mogen rijden. Op overtreding van de milieuregels staat een boete van 180 euro. De hoofdstad probeert zo de luchtkwaliteit te verbeteren. De toenmalige Amsterdamse wethouder Marijke Vos probeerde in 2008 alle ‘vuile’ auto’s als oldtimers, dieselauto’s zonder roetfilter en bestelwagens uit Amsterdam te weren, maar omdat de luchtkwaliteit hier amper beter van zou worden, werd het plan niet uitgevoerd. Binnen de ring A10 geen dieselauto’s, zegt PvdA Amsterdam

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding